Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska radhus byggas

/

Kommunen köper Hemköps tomt i Sörby.

I framtiden kan här komma att bli bostäder, dagis och äldreboende.

Men redan i höst är nya radhus inflyttningsklara i Strömsbro.

Annons

I juni stängde Hemköp i Sörby. Nu är det klart att kommunen köper tomten på 6 400 kvadratmeter av Omniagruppen för sex miljoner kronor. Kommunstyrelsen föreslås godkänna affären den 24 januari.

– Det är mer för att ha markreserver i framtiden som kommunen gör det här förvärvet, säger Lennart Emretsson, mark- och exploateringschef.

Kommunen har mer mark intill och kan tänka sig att bygga bostäder, äldreboende och förskola där, men exakt vad det blir och när är inte bestämt. Detaljplanearbetet kommer troligen igång tidigast 2013 och tar ett år. Först därefter kan man börja bygga. Säkert är dock att Hemköphuset rivs.

Lennart Emretsson tror att det kan bli så att de först börjar bygga på Södertulltomten, där OKQ8-macken låg fram till 2009, innan de börjar med Hemköpstomten.

– Det är mer centralt beläget.

Men det dröjer i så fall åtminstone till 2013 eller 2014.

Företaget John Gustafssons Byggnads AB har planer för en annan tomt med nedlagd mack, Shell, på Södertull. De vill, som GD har berättat tidigare, bygga ett kontorshöghus på tomten. Där är detaljplaneändringen inte påbörjad än.

Lite närmare i tiden ligger Klyxen Byggs planer för Strömsbro. 21 bostadsrättsradhus ska det bli mellan Gamla Bönavägen och Björkevägen, ett område som kallas Sandbacka.

– I slutet av april ska vi börja bygga, säger Jan Holmgren, företagets ägare.

Detaljplanen har precis godkänts efter att först ha överklagats till länsstyrelsen. Jan Holmgren räknar nu med att enplanshusen ska vara inflyttningsklara i höst.

På Brynäs har CA Fastigheter haft planer på att bygga runt 180 lägenheter på den så kallade Philipsontomten, något GD berättat tidigare. Jan Dahlberg, regionchef på Stockholmskontoret, säger att de längre fram i januari ska ta ställning till om de ska ge kommunen klartecken att sätta igång med detaljplanearbetet. De är ännu inte säkra på om de ska bygga eller inte.

Innan ett eventuellt bygge kommer igång behöver marken också saneras efter den bensinmack och bilverkstad som legat där.

Mer läsning

Annons