Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här skapas ny begravningsform

/
  • 390 gravplatser finns i valvet. I varje fack ryms två urnor.– Fördelen med ett kolumbarium är att man kan komma hit oavsett väder, säger Anders Winroth.
  • På de frostade glasskivorna kommer den avlidnes namn att graveras in och eventuellt en symbol.
  • Rosa kapellet har rustats och byggts om för 6,9 miljoner kronor.
  • Anders Winroth, planerare på kyrkogårdsenheten, vet inte om Gävleborna vill ha ett kolumbarium eller inte. Enligt honom har många ingen aning om vad det är.
  • I juni ska gravvalvet vara klart att tas i bruk.
  • Kyrkogårdsbesökarna har länge efterfrågat en offentlig toalett. Nu finns en att tillgå vid rosa kapellet.
  • Gravkapellet har inte använts sedan 1960.

Kolumbariet på Skogskyrkogården börjar ta form.

I juni ska gravvalvet vara klart att tas i bruk.

– Vi vet inte om det finns en efterfrågan. Många vet inte vad ett kolumbarium är, säger Anders Winroth på Svenska kyrkan.

Annons

Kolumbarium är inte särskilt vanligt i Sverige, men snart står Gävles första gravvalv färdigt. Känslan av att gammalt möter nytt är påtaglig där inne i det rosa kapellet. I byggnaden från 1929 monteras just nu rader av stålskåp med täckplattor av frostat glas. Totalt ryms här 390 gravar med plats för två urnor i varje fack.

– Gravkapellet har inte använts sedan 1960 då de byggde kapell vid krematoriet. Det blev för litet, berättar Anders Winroth, planerare på kyrkogårdsenheten.

Bygget av kolumbariet ingår i det stora renoveringsprojektet av rosa kapellet som påbörjades ifjol. Budgeten ligger på 6,9 miljoner kronor och pengarna har bland annat gått till att putslaga och färga om hela fasaden, dra in bergvärme och omläggning av det gamla skiffertaket.

– Dessutom har vi byggt en offentlig toalett här. Det har varit efterfrågat bland kyrkogårdsbesökarna. Tidigare har vi bara haft bajamajor, säger Anders Winroth.

Kolumbariet kommer inte att vara öppet för allmänheten. Endast de som har köpt en gravplats där kommer att får en låstag (en slags nyckel) som ger möjlighet att komma in.

Här kan de anhöriga lämna blommor i vas eller tända ljus.

– Fördelen med ett kolumbarium är att man kan komma hit oavsett väder. Här kommer det att vara tolv grader varmt på vintern, säger Anders Winroth.

I maj väntas kyrkofullmäktige ta beslut om vad avgiften för en gravplats i kolumbariet ska ligga på för nivå. Först därefter kan platserna tas i bruk och avtalstiden sträcker sig i 25 år. Sedan finns möjlighet att förlänga tiden i ytterligare 25 år eller låta askan grävas ned i en minneslund.

Mer läsning

Annons