Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här utbyter de erfarenheter

/
  • – Det blir intressant att se hur ambulanssjukvården går till i Gävleborg, tycker Marilyn Isaacs, Vernito Dass och Pierre Crafford, ambulanssjukvårdare från Sydafrika.
  • Det finns många skillnader mellan svensk och sydafrikansk ambulanssjukvård, konstaterar Brenhan Medune och Pierre Crafford från East London och Peter Bergström från ambulansen i Gävleborg.

Att lära av varandra och inspireras till utveckling – det är syftet med ett utbyte i ambulanssjukvård som Gävleborg inlett med Sydafrika. Just nu är sex sydafrikanska ambulansanställda på besök för att följa sina kollegor i Gävleborg.

Annons

En svensk ambulanssjukvårdare kan arbeta ett helt yrkesliv utan få ta hand om en enda skottskada. Hans kollega i Sydafrika möter skottskador under nästan varje arbetspass.

Det är bara en av många skillnader som finns mellan ambulanssjukvården i de två länderna.

Nu har en chans öppnat sig för de ambulansanställda i Gävleborg och East London i Sydafrika att ta del av varandras verklighet. Ett treårigt samarbetsprojekt, sponsrat av Sida med 440 000 kronor, har inletts för att sprida kunskap och erfarenhet.

I mars reste fyra från Gävleborgsambulansen till East London och deltog i arbetet där. Nu har sex ambulansanställda från East London just kommit till Gävle för att under elva dagar följa verksamheten här.

– Det känns väldigt bra att vara här, jag tror att det finns mycket vi kan lära av varandra, säger Pierre Crafford, som är paramedic, specialist i ambulanssjukvård.

Sydafrikanerna arbetar i en ambulanssjukvård som delvis är privatfinansierad. I Gävleborg får de ta del av den svenska helt skattefinansierade modellen. För svenskarna blir det en upplevelse att möta de stora inkomstskillnader som finns i Sydafrika och verkningarna av det våld som är vanligt i delar av landet.

Två gånger per år kommer anställda vid Gävleborgsambulansen att åka till Sydafrika och två gånger per år reser personal från Sydafrika till Gävleborg. Totalt kommer 18 medarbetare vid ambulansen i Gävleborg att delta i utbytet.

– Ett viktigt syfte med utbytet är att våra medarbetare ska bli inspirerade att själva utvecklas i sin yrkesroll, säger Peter Bergström, projektledare.

Mer läsning

Annons