Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot soc

/
  • Socialtjänsten får stark kritik för att den lämnade en heroinmissbrukare hemlös.

Heroinmissbrukaren ville komma till ett nytt behandlingshem för att få metadonbehandling. Men han fick avslag och lämnades hemlös utan någon hjälp att hålla sig drogfri eller att hitta en bostad. Nu riktar länsstyrelsen allvarlig kritik mot socialtjänsten i Gävle för hanteringen av ärendet.

Annons

Mannen, som är i 30-årsåldern, har under minst tolv års tid missbrukat heroin och opiater. Hösten förra året togs han in på ett LVM-hem (hem för vård enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall) för att avgiftas och få hjälp att bryta sitt missbruk. När tiden på LVM-hemmet i somras gick mot sitt slut ansökte mannen om att få komma till ett behandlingshem där han skulle få metadonbehandling i kombination med miljöterapi. Personalen på LVM-hemmet gjorde bedömningen att han omedelbart behövde komma till ett nytt behandlingshem och få metadonbehandling för att inte falla tillbaka i sitt missbruk.

Trots mannens begäran och vårdpersonalens varning kontaktade socialtjänsten i Gävle inte mannen i samband med att han skrevs ut från LVM-hemmet. Han stod då utan bostad och tvingades flytta hem till sin mor. En vecka senare avslog socialnämndens hans ansökan om att få komma till ett behandlingshem med metadonbehandling. Socialnämnden ansåg att han borde klara av att genomföra behandlingen på hemmaplan i Gävle.

Länsrätten upphävde en månad senare socialnämndens beslut och i slutet av juli fattade socialnämnden ett nytt beslut som gav mannen rätt att få åka till ett behandlingshem. Nu har länsstyrelsen granskat socialtjänstens hantering av fallet och riktar allvarlig kritik mot brister i handläggningen.

Länsstyrelsen konstaterar att socialnämnden har ”ett ovillkorligt ansvar för att verka för att mannen får det stöd eller den behandling han behöver”. Genom att neka mannen en behandling han var motiverad att genomföra har socialnämnden utsatt honom för ”en påtagligt förhöjd risk att dö” konstaterar länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons