Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt tryck på psykkliniken

GÄVLE
Strömmen av asylsökande till Sverige sätter de psykiatriska klinikerna under hård press. Annan angelägen vård riskerar att få stå tillbaka för att man ska kunna ta hand om asylsökande som inte mår bra.

Annons
- Egentligen är det inte mycket vi kan göra för de här människorna eftersom de i de flesta fall inte är psykiskt sjuka, säger Cecilia Malmstedt, verksamhetschef vid länssjukhusets psykiatriska klinik i Gävle.
Enligt en rapport från Landstingsförbundet har de asylsökande blivit en allt tyngre belastning för psykia- trin. Orsaken är dels att antalet asylsökande har ökat kraftigt på senare år, dels att de asylsökande utnyttjar betydligt mer sluten psykiatrisk vård än svenskar.
Eftersom psykiatrin inte fått några ökade resurser för att klara detta åtagande har konsekvenserna på vissa håll blivit att andra angelägna behandlingsbehov fått vänta, enligt Landstingsförbundet.
"Situationen riskerar att bli ohållbar om ökningen av asylsökande till Sverige fortsätter och behovet av behandling även fortsättningsvis kommer att vara lika högt", skriver Landstingsförbundet.

Överbelagda avdelningar
Vid psykiatriska kliniken i Gävle är resurserna konstant ansträngda. Vårdavdelningarna är ofta överbelagda. Att i den situationen hantera de speciella problem som asylsökande och deras närstående har är inte lätt.
- De kommer hit därför att de inte mår bra. Och det är fullt förståeligt med tanke på den situation de befinner sig i. Men orsaken är sällan psykisk sjukdom utan oftast oro i samband med avvisningsbeslut. Det är en problematik vi inte kan lösa, säger Cecilia Malmstedt.
Det är inte ovanligt att de asylsökande hotar att begå självmord. Sådana hot kan inte negligeras även om de vissa gånger framförs på ett till synes inlärt sätt.
- Ibland har vi intrycket av att de vet vad de ska säga. De gör naturligtvis allt för att få stanna i Sverige. Men för oss blir det en besvärlig situation. Vi kan inte avvisa någon. Samtidigt har vi väldigt fullt på våra vårdplatser och tvingas hela tiden till svåra prioriteringar.
Det kliniken kan erbjuda är några dagars vila och omhändertagande på en vårdavdelning. Men det enda som egentligen kan "bota" patienten är ett beslut om uppehållstillstånd. Och sådana utfärdar som bekant inte landstinget.

Knappa resurser
Cecilia Malmstedt tycker att det är fel att psykiatrin med sina knapphändiga resurser ska användas till något som inte är sjukvård. Men någon alternativ lösning ser hon inte.
Den asylsluss som Migrationsverket startade i Gävle har inte i sig bidragit till att fler asylsökande sökt psykiatrisk vård. Däremot finns farhågor för att den förvaringsenhet som planeras för personer som ska avvisas kan få sådana följder.
- Vi vet från andra ställen där sådana enheter finns att det blivit en ökad belastning för psykiatrin, säger Cecilia Malmstedt.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons