Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HBT-unga behöver fritidsgård

/

Gävle behöver fortfarande en fritidsgård för HBT-ungdomar.

Det tycker Matilda Sundquist Boox, FP.

En pridefestival, som hon föreslagit, blev verklighet i fjol.

Annons

Matilda Sundquist Boox skrev två motioner i september 2011, då hon satt i kommunfullmäktige, för att förbättra situationen för homo- och bisexuella och transpersoner, HBT-personer, i Gävle. Hon förslog att kommunen ska inrätta en årlig pridefestival och att Gävle ska öppna en fritidsgård för HBT-ungdomar.

Nu har kommunen utrett dem och kommunstyrelsen, med undantag av oppositionsrådet Per-Åke Fredriksson, FP, sagt nej. I förrgår skulle det ha diskuterats i fullmäktige, men ledamöterna hann inte med det.

Matilda Sundquist Boox har själv inte läst förslagen till beslut. På grund av tidsbrist lämnade hon fullmäktige i höstas. Att initiativet till en festival ska komma från föreningslivet och att kommunen då kan stödja det tycker hon låter okej.

– Det är rimligt att samarbeta. Det är en angelägen fråga att dela på ansvaret.

Hon säger att både RFSL och RFSU är mycket aktiva lokalt. Sedan hon skrev sin motion har de också ordnat en pridefestival i Gävle, i maj i fjol.

Eftersom undersökningar visat att unga HBT-personer mår sämre psykiskt än jämnåriga heterosexuella vill hon att Gävle ska öppna en fritidsgård för HBT-ungdomar, med Karlstad som förebild.

– Samhället som vi har med lagar har kommit ganska långt, men attityder har inte hunnit lika långt.

Ungdomsrådet i Gävle håller med henne om att en HBT-mötesplats behövs, antingen en egen fritidsgård eller på någon av dagens fritidsgårdar. Kommunstyrelsen tycker att dagens gårdar är bra och att de kan ha projekt för olika målgrupper. Med nuvarande system, där föreningar driver gårdar på entreprenad, finns inte utrymme att öppna nya som riktar sig mot en målgrupp anser kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons