Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedesunda säger nej till varg

/

Över 900 personer i Hedesunda och byarna runt omkring har skrivit på mot länsstyrelsens förslag att flytta en vuxen varg till området.

– Vi har tamdjur och hundar här. Det vore för- ödande att flytta hit en varg, säger Morgan Larsson.

Annons

Tillsammans med sin bror Örjan Larsson har Morgan Larsson stått utanför Ica i Hedesunda och samlat ihop totalt 919 namnunderskrifter mot det föreslagna vargreviret. Namnlistorna överlämnades i förrgår till länsstyrelsen.

GD har tidigare berättat om förslaget att flytta en vuxen varg till ett område norr om Hedesunda, mellan riksväg 56 och E4. Området är ett av två i länet som länsstyrelsen har pekat ut som ett lämpligt vargrevir om det skulle bli aktuellt med en utplacering, vilket är långtifrån säkert. Det andra området ligger i norra Hälsingland.

Förslaget är nu ute på remiss bland organisationer och kommuner. Remisstiden skulle ha gått ut i går, men har blivit förlängd fram till den 30 juni.

Morgan Larsson anser att det är viktigt att även framhålla vad de som bor i området tycker. Enligt honom var det fler än åtta av tio som valde att skriva på protestlistorna. Totalt bor cirka 1 100 personer i Hedesunda och byarna runt omkring.

– Att över 900 personer skrev på visar hur stor opinionen är mot förslaget. Vi vill att länsstyrelsen ska känna till det innan beslut tas i frågan, säger han.

Hans främsta argument mot en vargflytt är att det finns tamdjur i området.

– Jag bor själv på landsbygden utanför Hedesunda. Flera grannar har tamdjur och själv har jag hundar eftersom jag sysslar med jakt. Att flytta hit en varg vore absolut fel. Det stryker med tamdjur i områden där det finns varg, säger han.

Länsstyrelsen har å sin sida pekat på att området har en något mindre andel bondgårdar än övriga delar av södra Gästrikland. Det är heller inte så troligt att vargen kommer att stanna där den blir utsläppt. Hittills har alla de inplanterade vargarna i landet valt att traska vidare till andra platser.

– Men det finns ju alltid en risk att den blir kvar i Hedesundatrakterna, säger Morgan Larsson.

Den 4 oktober ska länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation, med landshövding Barbro Holmberg i spetsen, säga ja eller nej till förslaget.

Det är regeringen som har gett länsstyrelserna i uppdrag att peka ut lämpliga vargrevir. I slutändan har Naturvårdsverket sista ordet om var i landet det ska placeras ut vargar.

Jag bor själv på landsbygden utanför Hedesunda. Flera grannar har tamdjur och själv har jag hundar eftersom jag sysslar med jakt. Att flytta hit en varg vore absolut fel. Det stryker med tamdjur i områden där det finns varg.

Morgan Larsson

Mer läsning

Annons