Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helges imponerar på ministern

/
  • I går skrev GD om fotbollsklubben Helges IF:s kamp för att få en ny plan att träna på i Andersberg. Nu har integrationsminister Erik Ullenhag fått upp ögonen för laget, och säger att verksamheten är ett positivt exempel på integration.

Efter fotbollsklubben ­Helges IF:s satsning i Andersberg, som lett till att fotbollspelarna både lärt sig språket och snabbt kunnat integreras i det svenska samhället, öppnar nu Erik Ullenhag upp för ett besök i Andersberg.

Annons

– Idrott i allmänhet kan spela en enorm roll i integrationsynpunkt , säger han.

Utan riktig fotbollsplan, men med stort hjärta kämpar Helges IF från Andersberg i division sex. Tack vare att klubben bildades har fotbollspelarna snabbt kunnat lära sig svenska språket vilket i flera fall lett till jobb.

– För några år sedan var det kaos här, men sen fotbollslaget bildades så har allting lugnat ner sig. Nu sluter hela Andersberg upp kring laget och spelarna har blivit förebilder för ungdomarna, säger Lars Hall som är lagledare.

Alla som börjar i laget får direkt möjlighet att lära sig språket och integreras i det svenska samhället.

Förutom fotbollen arbetar klubben mycket med utbildning i språket och även med att informera om reglerna i det svenska samhället. Spelarna för sedan kunskaperna vidare till andra ungdomar i Andersberg som inte spelar fotboll och på så sätt sprids de positiva krafterna.

Nu har integrationsminister Erik Ullenhag fått upp ögonen för Helges IF i Andersberg, som han ser som ett positivt exempel på integrationen i Sverige. Ministern uppger för Gefle Dagblad att han vill satsa på idrotten som integrationspunkt och samtidigt lyfta områden dit flyktingar kommer.

– Tar man Andersberg eller liknande områden så är vi nu inne i ett skede där det är dags att renovera husen. I samband med det så bör man lyfta hela områdena. Fotboll är en väg in i det svenska samhället.

I Helges IF har majoriteten av spelarna Zlatan Ibrahimovic från Rosengård som förebild. Erik Ullenhag hyllar honom för den förebild han blivit för ungdomarna i Sverige.

– Zlatans resa från Rosengård spelar en väldigt stor roll ur integrationssynpunkt. Det visar att Sverige som öppet land gör oss rikare. Hade inte Zlatans föräldrar kommit till Sverige så hade inte Zlatan varit i Sverige.

Ullenhag menar att Zlatans framgångar har fått Sverige öppnare.

– Det är svårare att vara rasist samtidigt som man ska heja på Zlatan i fotbolllslandslaget, säger Ullenhag.

Vad har du för hälsning till fotbollspelarna i Helges IF?

– De gör helt rätt som satsar på idrott och jag hoppas att någon av dem tar över efter Zlatan. Nästa gång jag kommer till Gävle ska jag besöka Andersberg, avslutar integrationsministern.

Hans intresse för Helges IF i Andersberg tas emot med öppna armar från klubben.

– Det är kul att integrationsministern gillar det vi gör. Mötet med honom kommer bli lärorikt för båda parter, säger Lars Hall, lagledare för Helges IF.

Mer läsning

Annons