Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlig övervakning bra hjälp

GÄVLEFörra året använde sig polisen i Gävleborg av hemlig avlyssning och övervakning i 18 fall. Det är en svag ökning jämfört med tidigare år.

Annons
- Sådan övervakning tar vi till när vi uttömt alla andra möjligheter. Domstolen är mycket restriktiv med att ge tillstånd, säger Ulf Linderdahl på polisen i Gävle.
Han är biträdande chef för spanings- och narkotikaroteln, som är den avdelning som använder sig av hemlig övervakning.
För Gävleborgs del handlade det under 2001 om 18 fall där polisen antingen avlyssnat telefoner, registrerat samtal eller filmat i hemlighet.

Grova brott
I samtliga ärenden fanns misstanke om grovt narkotikabrott, men övervakning kan även användas för att lösa ärenden som rör exempelvis mord, grovt rån och människorov.
- För att få övervaka måste brottet som personen misstänks för ge ett minimistraff på två års fängelse, säger Ulf Linderdahl.
Han ger ett exempel på när telefonavlyssning hjälpt till att förhindra brott. Så sent som i våras kunde länets poliser gripa ett antal personer i Ljusdal som misstänktes för förberedelse till grovt rån.
- Då fick vi ett tips om att något var på gång och namn på några som skulle vara inblandade. Övervakningen gjorde att vi kunde avbryta planerna innnan det hände ett rån.
Hur ofta snubblar ni över andra brott när ni avlyssnar någon?
- Oftast. Det kan handla om stölder och hälerier. Det är typiskt vid narkotikaärenden eftersom den verksamheten ofta finansieras på så vis, säger han.
Enligt Ulf Linderdahl är möjligheten till telefonavlyssning och kameraövervakning till stor hjälp för polisens arbete. Men tingsrätten, som avgör om polisen ska få tillstånd eller inte, måste ändå göra en noggrann bedömning vid varje ansökan.
- Vi måste göra en avvägning eftersom det innebär en sådan stor integritetskränkning att övervakas, säger lagman Karl-Axel Bladh vid Gävle tingsrätt.
- Är det så viktigt för att få fram bevisning i målet att han eller hon får tåla det ingreppet? säger han.
Vid avlyssning och kameraövervakning drabbas dessutom indirekt även andra personer än den misstänkte.

Sällan avslag
- Polisen får en överskottsinformation, säger Karl-Axel Bladh som ändå medger att det är sällan som en begäran om tillstånd till hemlig övervakning avslås.
I sju av fallen under 2001 gav den hemliga övervakningen resultat, i två fall kunde brott inte styrkas. I resterande nio fall gav övervakningen inget resultat på grund av olika orsaker, exempelvis att den misstänkte flyttade, greps för annat brott eller att förundersökningen lades ned.
ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons