Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henning hoppar också av

/
  • Henning Thejls hoppar av som chefläkare i divisionen för barn- och kvinnosjukvård, psykiatri och habilitering i protest mot divisionschefens ledarskap.

Henning Thejls hoppar av som chefläkare för att markera att han stödjer Ingegerd Lantz och i protest mot Hanna Brevemark Janssons chefsstil.

– Det är ett katastrofalt ledarskap.

Annons

Henning Thejls var chef för kvinnokliniken från 2001 fram till att Ingegerd Lantz efterträdde honom 2010. Han blev då på halvtid chefläkare i divisionen med uppgift att bland annat ha hand om anmälningsärenden.

Det är ett uppdrag som han lämnade i torsdags, samma dag som Ingegerd Lantz sade upp sig. Han fortsätter dock som läkare på kvinnokliniken.

Han delar Ingegerd Lantz syn på Hanna Brevemark Janssons ledarskap och är mycket kritisk.

– Det handlar om hot och bristande kommunikativ förmåga, säger han.

Ledningsgruppen fick höra att de inte kunde sitta säkert på stolen om de inte levererade, säger han. Han upplevde också att det inte gick att föra en öppen diskussion under den tid han satt med. Efter en tid ingick inte chefläkaren i ledningsgruppen längre.

Han blev inte överraskad när Ingegerd Lantz sade upp sig eftersom de diskuterat vad de anser vara ett bristande ledarskap sedan Hanna Brevemark Jansson tillträdde i februari i år.

Problemen på barnkliniken påverkar också kvinnokliniken och han är kritisk till hur hon skött dem. Han säger att Svante Lönnbark känner till kritiken mot hennes ledarskap.

Bland annat framförde alla divisionens verksamhetschefer den vid ett möte med honom för en tid sedan.

Hanna Brevemark Jansson sa i gårdagens GD att hon inte beaktade Ingegerd Lantz uppsägning utan räknade med att hon skulle komma tillbaka.

– Jag har tagit mitt beslut. Det finns i dagsläget inget att återvända till, säger Ingegerd Lantz.

Hon står fast vid att konflikten inte gäller en sakfråga, som Hanna Brevemark Jansson säger, utan att hon inte ställer upp på synen på ledarskap.

– Det är management by fear. Det finns en hotbild hela tiden. Precis så upplever jag det.

Mer läsning

Annons