Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henriks familj är fast i Tbilisi

/

De senaste dygnen har varit oroliga för Gävlebon Henrik Olofsson. – Min fru och dotter är i Georgien. Jag väntar bara på besked om när de ska få komma hem, säger han.

Annons

På tv:n flimrar bilder förbi som visar upptrappningen av den väpnade konflikten mellan Georgien och Ryssland. Henrik Olofsson gör allt för att hålla sig uppdaterad eftersom hans fru Dali Bitsadze Olofsson och dotter Salome är i Georgiens huvudstad Tbilisi.

– De har fått information från svenska ambassaden om uppsamlingsplatser i Tbilisi men de vet inte när de kommer att komma iväg. De har packat och har blivit tillsagda att vara redo att åka när som helst, säger Henrik Olofsson.

Dali Bitsadze driver ett bioenergiföretag och jobbar för att utveckla utbytet mellan Georgien och Sverige. Hela familjen har varit i Georgien sedan i april men Henrik Olofsson åkte hem för en vecka sedan då semestern tog slut. Efter det bröt konflikten mellan Georgien och Ryssland ut.

– Konstigt nog så är jag mer orolig än min fru. Via media kan jag följa konflikten på ett helt annat sätt än vad hon kan göra, säger han.

Han har dock en del att säga om medias rapportering. Under natten till fredag kablade CNN ut att parlamentsbyggnaden i Tbilisi hade bombats. Eftersom Dali och dottern bor i samma kvarter blev han förskräckt och ringde genast till henne.

– Hon förklarade att det inte stämde och att jag kunde vara lugn. Jag blev så arg att jag mejlade till CNN och frågade varför de gick ut med uppgifter som inte stämde men jag har inte fått något svar, säger han.

Än så länge är Tbilisi orört men Ryssland har bombat militärflygplatsen och en flygplansfabrik som båda ligger en bit utanför staden. Värre är det i städerna Poti och Gori där ryska bomber träffat civila hus. Samtidigt kommer rapporter om att hundratals sydossetier dött efter att Georgien skjutit missiler mot utbrytarområdet som står Ryssland nära.

– Det är fruktansvärt att det här händer. Nu kommer det att bli ännu fler internflyktingar i Georgien, säger han.

Henrik Olofsson är sedan två år georgisk medborgare. Han valde att ha dubbla medborgarskap efter det att han och Dali Bitsadze gifte sig år 2006.

– Jag älskar Georgien och ser det som mitt andra hem. Vi har varit där mycket på semestrarna. Det är otroligt vackert men landet är fattigt och Georgien kommer inte att kunna stå emot Rysslands armé, säger han.

De närmaste dygnen kommer att bli en mycket nervös väntan för Henrik Olofssons del.

– Det viktigaste nu är att min familj kommer därifrån. Det är svårt att slappna av innan de är i säkerhet, säger han.

Mer läsning

Annons