Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het diskussion om antalet vårdnadshavare

Ska barn kunna ha fler vårdnadshavare än två?

Efter att riksdagsledamöterna gjort tummen upp eller ner hettade diskussionen till.

Annons

Ledamöter från sex partier satt i går kväll på biblioteket för att frågas ut av RFSL och RFSU.

Anders W Jonsson, C, och Hans Backman, FP, var i minoritet när de gjorde tummen ner för att utreda om barn ska kunna ha fler vårdnadshavare än dagens två. RFSL anser att alla fyra behöver vara vårdnadshavare i familjer där två samkönade par har barn ihop.

– Med fler vårdnadshavare riskerar man att komplicera det för barnen, motiverade Anders W Jonsson.

– Det har prövats på Island, men där har det dragits tillbaka, sa Hans Backman.

Ett skäl var att det blev komplicerat vid vårdnadstvister.

S, V, M och MP gjorde tummen upp.

– Lagstiftningen ska motsvara verkligheten. Familjer med fyra vuxna finns, sa Tomas Tobé, M, och tillade att hans parti inte tagit ställning än.

– Det handlar om barnens rätt till sina föräldrar, sa Bodil Ceballos, MP.

Anders W Jonsson vidhöll att det räcker med två vårdnadshavare. Han tror att det blir svårt för barn om fler kan ställa krav på umgängesrätt och ska enas om vård och skolval vid tvister.

En annan fråga där svaren skiljde var om en översyn av smittskyddslagen och den skyldighet smittade har att upplysa om att de har hiv. S, V och MP höll tillsammans med Tomas Tobé (men inte M) med RFSL om att det riskerar att försvåra det förebyggande arbetet.

Anders W Jonsson vill se över smittskyddslagen men behålla informationsskyldigheten för alla anmälningspliktiga sjukdomar.

Ense var alla däremot om att föräldraskapsansvaret ska vara könsneutralt, att vården för ofrivilligt barnlösa, till skillnad från i dag, ska vara lika över landet och att polisen behöver bli bättre på att bemöta den som utsatts för hatbrott.

Mer läsning

Annons