Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heta rytmer på Bailamore

/
  • Jasmina Bisevac och William Fernandex lär ut salsa, bachata, merenque, reggaeton, zouk, cumbia, kizomba och många  andra danser.
  • William Fernandez för Jasmina Bisevac i en ångande het och sensuell bachata. Båda är danslärare på Club Bailamore och lär ut olika exotiska danser till alla som vill.
  • Lena Fagerberg dansade bugg tidigare men trivdes aldrig riktigt med musiken. Med salsan har hon hittat rätt. Här dansar hon med Peder Jacobsson som också är med i Högbo folkdansgille.
  • I snitt kommer det 40 personer till fredagsdanserna i Musikhuset.

Gungande, sensuella höfter. Heta rytmer och närkontakt. Utanför Sjömanskyrkan faller iskallt regn men innanför väggarna är det karibisk ångande hetta.

Annons

William Fernandez för Jasmina Bisevac i en bachata. Så snart tonerna lämnat högtalarna är paret som ett med musiken. Att det står folk runt om och tittar på tycks de inte ens lägga märke till. Det är vackert, rytmiskt, sexigt.

William och Jasmina är instruktörer i danssällskapet Club Bailamore. Klubben har specialiserat sig på salsa och den karibiska bachata men lär också ut merenque, reggaeton, zouk, cumbia, kizomba och mycket annat. Danser som de flesta inte ens hört talas om.

– Danserna har kommit med invandringen, berättar Jasmina.

– Det är danser från Latinamerika, Karibien, New York, Los Angeles, Angola och många andra ställen, fyller William i.

Danssällskapet har funnits i flera år under olika namn men för två år sedan bildades Club Bailamore.

Klubben fick en styrelse och verksamheten styrdes upp.

På danskvällarna varannan fredag får alla som vill komma och lära sig grunderna under en timme. Efter det är det fri dans. De dansanta besökarna har hittat hit på väldigt olika vägar.

– Jag har tävlingsdansat i flera år och fastnade för salsa för 14-15 år sedan. Det är fortfarande lika roligt. Är man deppig när man kommer hit blir man glad, säger Lasse Ingman som upptäckte klubben på en prova-på-dag i Boulognern.

Kia Temmes dansade salsa i Stockholm för många år sedan. Så såg hon en annons om en kurs i Ockelbo och blev fast. Nu åker hon från Åmot varannan fredag bara för att få njuta av dansen.

Deltagarna är i åldrarna från 16 till 70 plus. De som kommer nya blir uppbjudna av de mer erfarna.

Ingen ska känna sig utanför eller ovälkommen. Det är ett motto hos Club Bailamore.

– Det är inte någon tävling, påpekar Jasmina.

– Dansa med hjärtat och inte bara med kroppen. Det är här motion, hälsa, exotiskt och lite pirr, pirr, säger William med ett smittande leende.

– Och det är inte fjolligt att dansa, säger Lasse med eftertryck.

Han, precis som många andra män har fått höra glåpord ibland. Märkligt nog anses det omanligt i vissa kretsar när svenska män dansar medan det i andra länder är en självklarhet.

För att få med fler killar funderar klubben på att bjuda in fotbolls- och hockeylag. För som alltid när det gäller dans är det ett litet överskott av damer.

Men i det mörkaste hörnet i lokalen sitter en som vågar. Cristian Soto började dansa för två månader sedan och nu har han fått med sig en killkompis.

– Jag har hållit på med fotboll i alla år. Nu är jag 29 år och den enda i min familj som inte kan dansa salsa. Det ska jag ändra på nu, säger han innan han går för att leta efter en partner inför kvällens salsalektion.

Mer läsning

Annons