Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hiphopen intog bibblan

/
  • Kolbjörn Guwallius, expert på gatukonst och graffiti, var en av talarna.
  • Matilda Leek tog chansen och prövade på att vara dj för en liten stund. – Det kändes bra. Det var svårare än jag trott men väldigt roligt också, sa hon.
  • Jacky Eriksson och ljudteknikern Jonas Hamqvist får goda råd av Dj Alx.

Det var allt annat än tyst på Stadsbiblioteket i Gävle igår kväll. Istället dunkade ett hiphop beat ut från högtalarna samtidigt som det bjöds på dansshow i en av salarna, en del i ungdomssatsningen Popcult.

Annons

Vid tidigare temakvällar med den drygt ett år gamla satsningen Popcult har det bland annat varit fokus på spel, skrivarverkstad och tatueringar. Igår hade turen kommit till hiphop, graffiti och gatukonst, med en DJ workshop ledd av Dj Alx, Gävles regerande mästare i DJ SM. Intill de utställda graffitiprydda väggarna i biblioteket tog flera unga Gävlebor chansen att prova på att scratcha och sampla skivor.

Bibliotekarien Per Berg är en av de ansvariga för Popcult.

– Vanligtvis brukar nog folk förknippa biblioteket mer med jazzmusik, men vi vill bredda konceptet. Samtidigt handlar det inte bara om böcker idag, den goda berättelsen som man brukar prata om kan ta så många andra former, säger han.

Målgruppen är primärt unga men Per Berg betonar att de inte vill begränsa arrangemangen på det sättet, alla med ett intresse för populärkultur är välkomna. Hittills har också gensvaret varit bra och de besökande grupperna blandade, säger han.

Gävle-hiphoparen Huldish var gårdagskvällens konferencier och hon kunde bland annat presentera dokumentärfilmaren och författaren Kolbjörn Guwallius, expert på gatukonst och graffiti.

– Graffitin kom före hiphopen men utgör en del av samma subkultur. Samtidigt som intresset för både gatukonst och graffiti ökat har det också blivit mer polariserat, det är mer motstånd idag mot till exempel målade väggar i viadukter och liknande, säger han.

I höst fortsätter Popcult med ett tema på visuell konst och tv-spel.

Mer läsning

Annons