Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp att lotsas in på arbetsplatsen

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Arbetsplats. Kontakten med matgästerna, här fyraåriga Lucas Svedlund, gör jobbet roligt tycker Lotta Hillman som håller ordning i restaurangdelen på McDonalds i Valbo.

GÄVLE- Livsmedelsbranschen kan jag utan och innan, säger Thomas Backman.

Annons
Han har precis fått fast anställning på McDonald's i Valbo som ansvarig för utemiljön, men det är inte utan att han saknar konkursade Ica Valbo och Obs där han jobbade förut.

Lotta Hillman blev anställd på hamburgerrestaurangen förra sommaren. Hon håller snyggt i lokalen, gör sallad, ser till att det alltid finns sugrör, servetter och salt och står ibland också i de bilburna kundernas beställnings- och hämtluckor.
- Det är roligt att vara med folk och jag har fått mycket beröm, säger hon, även om hon kan sakna den tidigare praktiken på Invandrarcentrums restaurang.

Båda två har varit med i arbetsförmedlingens Sius, särskilt introduktions- och uppföljningsstöd, för funktionshindrare och hade därför en jobbtränare med sig den första tiden på jobbet.
- De första två veckorna var jag med hela dagen, sedan försvann jag mer och mer, säger Joakim Lindgren, jobbtränare.
Han lotsade in Thomas Backman som då hade varit arbetslös i tre månader efter att Ica Valbo lagt ner. Thomas Backman tycker att det var bra att ha någon med sig första tiden på jobbet eftersom det kan vara stressande att komma ny och inte riktigt veta vilka uppgifter man har.
- Allt ska vara självgående.
Nu tycker han att han kommit in i jobbet. I sommar har han klippt gräset, vattnat, hållit snyggt på uteserveringen och parkeringen. I vinter väntar snöskottning.

Lotta Hillman har fortfarande kontakt med sin jobbtränare Annika Lindmark någon gång ibland.
Restaurangchef Tobias Svensson har bara gott att säga om samarbetet med Sius och tycker att introduktionen ger trygghet. Han kom till Valbo för två år sedan och såg då att det behövdes någon som skötte restaurangdelen. Han fick kontakt med Annika Lindmark och så kom Lotta Hillman och blev kvar. När Tobias Svensson nu behövde anställa en trädgårdsmästare vände han sig till Sius och Thomas Backman började.

De visar runt på sin arbetsplats och berättar om jobbet. När vi kommer till uthämtningsluckan för de bilburna kunderna berättar Tobias Svensson och Lotta Hillman om när företagets kvalitetskontrollanter kom och handlade av henne för en månad sedan. Restaurangen fick högsta betyg, trippel-a, och Lotta Hillman vecklar upp t-shirten som hon fick med tre gula A:n.
- Lotta är den enda som har en sån tröja på restaurangen, säger Tobias Svensson.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se

Mer läsning

Annons