Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälpen från Gävle packas

/
  • Det är så fattigt på Haiti, även innan jordbävningen, så jag kände att jag ville göra något, säger Anna-Sofia Wallström.

Stearinljus, spadar, skolmaterial – och en gitarr.

På lördagen packades en container med hjälp till jordbävningsdrabbade Haiti.

– Vi har samlat in allt som pastorn vi samarbetar med ville ha, utom ris och socker. Det ska vi köpa på plats, säger Anna-Sofia Wallström.

Annons

Anna-Sofia Wallström och de andra som engagerat sig i hjälpsändningen har ett hårt arbete framför sig. Allt ska kontrolleras innan det packas. Innehåll, vikt och antal måste anges.

Den 16 april ska containern skeppas iväg och i början av maj åker hjälpsändningsgruppen ner till Dominikanska republiken för att se till att innehåller i containern når fram dit det ska. Stina Johansson, som varit mycket i Dominikanska republiken de senaste tolv åren, ska åka ner i förväg för att se till att allt kommer genom tullen.

Hjälpsändningen går till en liten by i Haiti där Anna-Sofia Wallström för två år sedan lärde känna en pastor.

– Det var en fantastisk människa och jag kände att jag ville göra något så att han fick större möjlighet att hjälpa barnen i sin by. Han har berättat vad han behövde och jag lovade att jag skulle försöka hjälpa honom, säger Anna-Sofia Wallström.

Det var inte lika lätt att samla in grejer som hon först trodde. Finanskrisen och arbetslösheten gjorde många tveksamma. Men efter jordbävningen då det fattiga Haiti hamnade i medialjuset har viljan att hjälpa till varit desto större.

Många företag har ställt upp med saker och med transporthjälp.

– Det är helt fantastiskt. Vi har till exempel fått fyra pallar med stearinljus av företag som vill vara anonymt. Gefle IF har också skänkt mycket, spelartröjor, skor och fotbollar. Jag tror att barnen i den här byn kommer att bli överlyckliga, säger Anna-Sofia Wallström.

Mer läsning

Annons