Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högberg frias från bokföringsbrott

Samtidigt som Anders Högberg fällts för miljöbrott, har han helt friats från misstanken om bokföringsbrott.

Annons

Anders Högberg åtalades 2009, misstänkt för försvårande av skattekontroll under åren 2002–2005. Men åklagaren har inte kunnat visa att Anders Högberg har företrätt de bolag där felen begicks, anser tingsrätten i Uppsala, som friar honom på alla punkter.

Åtalet gällde de år då Anders Högberg var flitigt förekommande i Gefle Dagblad. Ett kommanditbolag hade köpt 1700-talshuset på Borgmästarplan 1 i Gävle och lät det förfalla tills byggnads- och miljönämnden till slut gav rivningslov.

Anders Högberg presenterade det ena förslaget efter det andra på vad man skulle bygga på den attraktiva tomten. Höghus, radhus, parhus – förslag som tjänstemännen på Bygg & Miljö fick ta ställning till.

2003 byggdes också radhuslängan på Falkvägen i Gävle. Anders Högberg undertecknade bygglovsansökan och berättade i Gefle Dagblad att han ”utgått från drömboendet när det gäller en själv” när han planerat lägenheterna.

Även för Barn & Ungdom i Gävle var Anders Högberg en välkänd person under dessa år. Kommunen hyrde gamla värdshuset i Furuvik för att använda som förskola. När personalen behövde få tag i fastighetsägaren ringde de Anders Högberg.

Men enligt domen i tingsrätten i Uppsala har Anders Högberg inte varit faktisk företrädare för Norr 352 Kommanditbolag, eller i Technetium AB, de bolag som fanns med i åtalet.

I tingsrätten förklarade Anders Högberg själv att han sålde bolaget redan 1998 och sedan dess inte haft något med det att göra, och domstolen ansåg att åklagaren inte kunnat motbevisa detta.

Därför friades Anders Högberg från anklagelserna om att inte ha redovisat hyresintäkter och bokfört privata mobilräkningar på bolaget. Också hans medåtalade, som skötte bokföringen för bolagen, friades på alla punkter.

Åklagaren Stig Ernsund valde att inte överklaga domen, som nu har vunnit laga kraft.

– Straffvärdet var så lågt på de bokföringsbrott det handlar om och brotten var så gamla, att jag inte tyckte att det var värt att gå vidare, säger han.

Mer läsning

Annons