Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsäsong för tjuvarna

/

Städa inte för mycket.

Men be grannen att klippa gräset och hänga tvätt på din tvättlina.

– Grannsamverkan är ett bra sätt att förebygga inbrott, säger Anders Samuelsson, tillförordnad länskriminalchef.

Annons

Under förra årets tre sommarmånader fullbordades 67 inbrott i lägenhet och villa i länet. Det var en ökning med tolv brott jämfört med 2010.

– Ibland får vi upp ligor som begår inbrott under kort tid. De jobbar systematiskt i vissa områden, men så fort det bränner under fötterna sticker de vidare till ett annat län, säger Anders Samuelsson.

Mönstret har upprepat sig under flera år och nu jobbar polisen över länsgränserna för att försvåra ligornas framfart. Flera så kallade lokus:ar har utbildats, det vill säga lokala brottsplatsutredare som kan pensla fingeravtryck och säkra DNA-spår när kriminalteknikerna inte räcker till.

– Det är snabb lagföring som gäller, men för det krävs samverkan. En av våra myndigheter har fått ansvaret att samordna arbetet mellan länen, säger Anders Samuelsson.

Hans bild är att inbrottstjuvarna förbereder sig ganska väl innan de slår till.

– De ägnar sig nog åt en viss form av spaning, de åker runt och tittar i bostadsområden och ser när bilar åker hemifrån.

Av det skälet uppmuntrar han alla initiativ till grannsamverkan som leder till mer kontroll.

– Det kan handla om att man lägger märke till okända bilar och är vaken på personer som inte brukar röra sig i bostadsområdet. Om man bor i ett utsatt område kanske det kan vara värt att skaffa larm, säger Anders Samuelsson.

Mer läsning

Annons