Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan drar ner

/
  • – Det är en alldeles för stor buffert att bara sitta på, säger Saco-S-klubbens ordförande Lili André om högskolans pengareserv.

Högskolan i Gävle vill dra ner på både personal och utbildningsplatser. Samtidigt finns en reserv på 160 miljoner kronor. Nu efterlyser facket en plan för hur pengarna ska användas.

Annons

Orsaken till högskolans spariver är att studentunderlaget och det statliga anslaget krymper under de kommande åren. Knappt 30 miljoner kronor måste sparas, vilket innebär att minst fem tjänster och omkring 500 utbildningsplatser ser ut att försvinna.

I veckan inleddes förhandlingarna mellan högskolans ledning och fackklubben Saco-S. I första hand är det akademin för utbildning och ekonomi som berörs.

– Budgeten ser inte bra ut för alla avdelningar. Men i stället för att säga upp personal ser vi stora möjligheter att hitta pensionslösningar. Vi tror också att högskolan kan öka sina intäkter genom uppdragsutbildning i stället för att spara, säger Lili André, ordförande för Saco-S-klubben.

Under en rad goda år har högskolan samlat ihop en rekordstor buffert på 160 miljoner kronor – pengar som bland annat ska gå till forskning och coop-utbildningar där studenterna varvar studier med företagsförlagd praktik.

Innan de föreslagna besparingarna genomförs vill fackklubben få en mer detaljerad redogörelse för hur pengarna ska disponeras.

– Vi vill se en utvecklingsplan; hur pengarna kan stärka högskolans kvalitet och vårt varumärke. Det är en alldeles för stor buffert att bara sitta på, säger Lili André.

Om det blir aktuellt med uppsägningar kan en stor pengareserv se illa ut, menar hon.

– Javisst, det kan sticka i ögonen. Men i nuläget tror vi inte att vi behöver hamna där.

Förhandlingarna mellan högskoleledningen och facken förväntas pågår fram till slutet av april.

Mer läsning

Annons