Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan får bakläxa

/

Lärarna, laboratorierna och utbildningskvaliteten fick godkänt. Men ämnesområdet var för snävt, menar Högskoleverket.

– Vi kommer att ansöka igen, säger Maj-Britt Johansson, rektor vid Högskolan i Gävle.

Annons

Förhoppningarna om att få länets första civilingenjörsutbildning var stora. Men trots att det mesta såg bra ut avslår Högskoleverket ansökan med motiveringen att ämnesområdet elektronik är för snävt.

– Ibland efterfrågas spets och ibland större bredd, som i det här fallet. Man ska inte tro att det är hur enkelt som helst att komma in i utbildningarnas finrum, säger Magnus Isaksson, chef för avdelningen för elektronik, matematik och naturvetenskap.

Högskolan kan med ganska små medel bredda sin ansökan genom att exempelvis plocka in energi eller automation. I det sistnämnda ämnet har en professor nyligen anställts.

– Civilingenjörsexamen är någonting som både företag och folk i allmänhet känner igen. Att få examensrättigheter skulle öka högskolans attraktionskraft rejält, säger Magnus Isaksson.

Högskolans rektor Maj-Britt Johansson är fast besluten att försöka igen.

– Beskedet är i grunden positivt, vi blir inte sågade rakt av och mycket av det som finns är bra. Vi är beredda att göra rekryteringar om det krävs för att bredda ämnesområdet i nästa ansökan, säger hon.

I början av 2013 tar Högskoleverket ställning till nya ansökningar.

Mer läsning

Annons