Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan får examinera grundlärare

Högskolan får ja till att utfärda grundlärarexamen för två av de tre inriktningarna. När det gäller utbildning mot fritidshem räcker inte lärarkompetensen till.

Annons

I december kom beskedet. Högskolan skulle inte få examinera lärare i det nya grundlärarprogrammet som startar till hösten. Kritiken från Högskoleverket handlade om brister i säkring av examensmål, kurser och dokumentation.

Högskolan lämnade in en ny ansökan och i går beslutade Högskoleverket att godkänna två av tre inriktningar. Det innebär att studenterna kan läsa till grundlärare för förskolan upp och med årskurs 3, eller för årskurserna 4-6.

I beslutet påpekas fortfarande brister när det gäller litteratur och innehåll i vissa kurser, men helheten är tillräckligt bra för att få examensrätt.

Däremot räcker inte lärarresursen till för att få examensrätt för inriktningen fritidshem. Ett 50-tal studenter har sökt, men någon kursstart i höst blir det inte.

– Det är naturligtvis tråkigt för dem. Vi kommer att kontakta dem så fort som möjligt, säger Ingrid Nordqvist, samordnare för lärarutbildningen.

Det finns plats kvar på grundlärarprogrammets andra två inriktningar för den som vill söka dit.

Så fort rätt kompetens har rekryterats kommer Högskolan att göra en ny ansökan om examensrätt även för inriktningen mot fritidshem.

Tisdagens beslut innebär att högskolan kan ge samtliga nya lärarprogram i höst.

– Vi är jätteglada att vi har fått examensrätt för alla fyra. Nu kan vi utbilda för hela skolväsendet. Det är också viktigt för den framtida kompetensutvecklingen av lärare, säger Ingrid Nordqvist.

Ett besked återstår. För ämneslärarutbildningen saknas examensrätt i ämnet svenska. Det beslutet tas nästa vecka.

Mer läsning

Annons