Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan får ny utbildning i kriminologi

/
  • Professor Jerzy Sarnecki är knuten till högskolans nya program i kriminologi.– Nischen blir utredningskriminologi som det finns en stor efterfrågan på redan i dag, säger han.

En akademisk yrkesutbildning i kriminologi blir snart verklighet på Högskolan i Gävle.
Professor Jerzy Sarnecki är en av föreläsarna.
– Det blir ett annorlunda program med en praktisk inriktning, säger han.

Annons

I Stockholm, Lund, Malmö och vid Mittuniversitetet finns redan utbildningar som leder till en kandidatexamen i kriminologi. Men det treåriga programmet som planeras i Gävle blir mindre teoretiskt och mer yrkesinriktat.

– Nischen är utredningskriminologi som det finns en stor efterfrågan på redan i dag. Och behovet av personer som kan utforma och utvärdera brottsförebyggande program kommer att öka de närmaste åren, säger Jerzy Sarnecki.

Han har anlitats av högskolan för att utforma utbildningsprogrammet och kommer även att undervisa på 20 procent.

– Jag har engagerat mig för att det är väsentligt. Forskningen kring effektiva polismetoder och behandlingsmetoder ökar och då behövs den här typen av specialister i samhället, säger han.

Tänkbara arbetsplatser för studenter som tar examen från programmet är polisen, Rikskriminalen, Säpo, Kriminalvården, socialtjänsten eller olika vaktbolag.

Nader Ahmad som är chef för akademin för hälsa och arbetsliv vid Högskolan i Gävle är säker på att utbildningen kommer att locka till sig många studenter.

– I Malmö och Stockholm brukar 1 000 personer söka till 50 platser på liknande program, säger han.

Några formella beslut är ännu inte fattade. Men det mesta tyder ändå på att utbildningen kan dra igång hösten 2013.

– Och redan nu till hösten antar vi studenter till fristående kurser i kriminologi. De kommer sedan att få tillgodoräkna sig det första året när programmet startar, säger Nader Ahmadi.

Annons