Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan kan förlora ämneslärare

Ämneslärarutbildningen kan försvinna från högskolan nästa höst.

Annons

– Jag tar beslut i nästa vecka, säger rektor Maj-Britt Johansson.

Det program som står i fokus är ämneslärarutbildningen för årskurserna 7-9 och gymnasielärare, som haft få sökande. Högskolestyrelsen informerades i går om tre möjliga alternativ inför hösten 2012.

Ett är att inte ge utbildningen över huvud taget, det andra är att koncentrera utbildningen mot gymnasienivå eftersom de studenterna då också har behörighet för att undervisa i lägre årskurser.

Det tredje alternativet är att ha ett gemensamt första år för båda inriktningarna och sedan ge studenterna möjlighet att specialisera sig inom ett visst antal ämnen.

Vilket av alternativen som är mest aktuellt vill rektorn inte kommentera.

Beslutet brådskar, eftersom kurskatalogen inför läsåret 2012/2013 snart ska tryckas.

Att lärarutbildningen förändras har ekonomiska orsaker.

Anslagen till högskoleutbildningarna skärs ner de kommande åren, samtidigt som kostnader för bland annat löner ökar. Akademin för utbildning och ekonomi dras samtidigt med ett underskott på minst tio miljoner kronor.

– Akademin har haft stora ekonomiska problem i flera år, men det har inte gjorts något åt det. Nu är högskolestyrelsen tydlig med att något måste göras, säger Maj-Britt Johansson.

Vid sammanträdet i juni togs frågan om personalneddragningar upp, ett krav när det kan handla om mer än fem personer. Processen pågår och beräknas vara klar i december.

Nästa vecka kommer akademichefen att få besked om exakt hur stora belopp som måste sparas för att få ordning på ekonomin. Underskottet beror enligt rektorn på att program och kurser med få studenter ändå har startat.

– De har inte sanerat utbildningsutbudet.

De minskade anslagen innebär också att högskolan ser över hela sitt utbud av fristående kurser.

Maj-Britt Johansson tror att besparingarna inte enbart behöver vara negativa för högskolan.

– Det kan vara ett sätt att vässa inför framtiden och höja kvaliteten.Linda Berglund

Mer läsning

Annons