Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan satsar på utvecklingsstörda

Högskolan i Gävle blir först i landet med en högskoleutbildning för utvecklingsstörda. Åtta studenter får chansen att utbilda sig till hälsoinspiratörer.

Annons

Det har inte funnits någon möjlighet för elever från särgymnasiet att söka till högskolan, eftersom de saknar allmän behörighet. Men högskolan i Gävle kommer att göra ett undantag i ett treårigt projekt. Åtta handplockade elever som gått särgymnasium med idrottsinriktning i Bollnäs kommer att få möjlighet till högskolestudier. På tre år ska de läsa 120 poäng, vilket motsvarar två år på en vanlig högskoleutbildning.
– Vi kommer att börja i liten skala. Vi måste pröva oss fram, säger Tomas Boman, projektledare och universitetsadjunkt i socialt arbete.

Det handlar om personer med lindrig utvecklingsstörning och undervisningen kommer att behöva anpassas. Studenterna måste kunna tillgodogöra sig skriftligt material, men sedan kommer det att bli en hel del praktiska övningar, vilket också ställer krav på lärarna.
– Vi kommer också att utveckla läromedel själva i viss utsträckning, säger Tomas Boman.
Idén till utbildningen väcktes av Kennet Fröjd, chef för SUH, Svenskt Utvecklingscentrum för Handikappidrott i Bollnäs och för ett år sedan nappade högskolan i Gävle.

Studenterna kommer att tillbringa halva utbildningstiden i Gävle och halva i Bollnäs, så på så vis liknar den en distansutbildning. Men tiden i Gävle blir viktig för studenternas egen utveckling.
– De måste få vistas i samma miljö som andra studenter, säger Tomas Boman.

Efter utbildningen ska studenterna kunna arbeta med hälsofrågor på dagcenter, gruppboenden och äldreboenden. Personer med utvecklingstörning har ibland problem med att röra på sig tillräckligt och att äta rätt och det är här som hälsoinspiratörerna kommer in.

Fyra kvinnor och fyra män kommer att väljas ut genom intervjuer och lämplighetstester, åtminstone under de två första åren.
– Det här är en provverksamhet. Vi gör ett försök, säger Tomas Boman, som ser fram emot hösten.
– Det ska bli otroligt spännande.

Eventuellt kommer hela projektet att dokumenteras på film, om finansieringen kan lösas.

Mer läsning

Annons