Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan tvingas säga upp lärare

/

Fler än fem lärare riskerar att bli av med jobbet på Högskolan i Gävle. Stora underskott inom akademin för utbildning och ekonomi, och minskade anslag nästa år, tvingar högskolans ledning att dra ner på kostnaderna.

Annons

Frågan togs upp i högskolestyrelsen i går, ett krav när övertaligheten riskerar att bli större än fem personer. Akademin visade ett överskott 2010. I år väntas underskottet bli 2,4 miljoner men riskerar att växa kraftigt 2012, när anslagen troligen minskar.

Ekonomiutbildningarna går mot ett överskott på över 10 miljoner, medan humaniora och kultur, religion och utbildningsvetenskap har ett lika stort underskott.

– En del enskilda utbildningar har en riktigt tung ryggsäck, säger högskolans rektor Maj-Britt Johansson.

Nu inleds processen för att komma till rätta med ekonomin. En väg är att försöka jaga nya intäkter, men det står redan klart att det också blir nödvändigt att minska personalstyrkan. Någon gång i höst ska åtgärderna presenteras. Hur många tjänster det handlar om är fortfarande oklart.

– Troligtvis kommer vi fram till att fler än fem behöver sägas upp, säger Maj-Britt Johansson.

I nästa vecka ger högskoleverket besked om högskolan i Gävle får utbilda grundlärare, ämneslärare i svenska och fritidspedagoger, ett viktigt besked också för högskolans ekonomi. Men även med ett positivt besked blir det nödvändigt att genomföra besparingar.

– Det förändrar inte grundproblemet, säger Maj-Britt Johansson.

Mer läsning

Annons