Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolestrul till vårens antagning

Högskolan i Gävle strulade till vårens antagning till hälsopedagogprogrammet.

16 sökande fick beskedet att de stod på första reservplats när de egentligen hade sämre placeringar.

De kan därför ha avstått från att tacka ja till platser de blivit erbjudna på andra utbildningar.

Annons

Totalt står 71 sökande som reserver till utbildningen. Ansökningarna till högskoleplatserna behandlas i olika urvalsgrupper beroende på om anmälningarna har kommit i tid eller inte.

Olyckligtvis behandlades en sen ansökan som om den hade kommit i tid, vilket gav fel information till några sökande.

I den första antagningsomgången stämde därför inte de reservplatser som angavs.

– Det har skett ett misstag. Det är en person som har hört av sig till oss och klagat, men det har faktiskt inte varit någon anstormning. Studenterna har själva ett ansvar i det här. En reservplats är faktiskt inte samma sak som en antagning, säger Lotta Wiik som är antagningshandläggare på Högskolan i Gäve.

Rasmus Lind är vice ordförande för Gefle studentkår och han bekräftar att det rör sig om ett klagomål. Han berättar att när det gäller hälsopedagogprogrammet har det under de senaste terminerna och åren alltid varit några studenter som har hoppat av.

Med hänsyn till det har de fyra–fem första reserverna en god chans att få börja utbildningen, men är på intet sätt garanterade att få göra det.

– Får en sökande reservplats räknar den med att komma in, men det är alltid en personlig sannolikhetsbedömning studenten gör. Tyvärr kan vi inte hjälpa den sökande i det här fallet. Antagningsprocessen har lagar och regler att förhålla sig till. Hade det varit en felaktig antagning hade det varit en sak, men nu rör det sig om reservplats, säger han.

Nästa vecka börjar de nya hälsopedagogstudenterna på Högskolan i Gävle.

Mer läsning

Annons