Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högstadieskola stängs i förtid

Högstadieskolan Nynäs Montessori läggs ner redan till hösten. Eleverna är för få och skolan klarar därför inte att hålla öppet så länge som planerat.

Annons

Tanken var att skolan skulle läggs ner till hösten 2015 då nya Vallbacksskolan slår upp portarna, men elevantalet har fortsatt att minska och är nu nere på 50 elever.

Få elever på skolan gör de ekonomiska ramarna mindre och det blir helt enkelt för svårt att få ihop en fungerande organisation.

På grund av detta har rektor Kurt Hjalmarsson beslutat att stänga skolan i förtid. I stället flyttas eleverna som i dag går i sexan, sjuan och åttan till Stenebergsskolan efter sommarlovet.

För sexorna kommer beslutet att innebära att de måste byta skola både 2013 och 2015 eftersom Stenebergsskolans högstadium ska stängas då.

– Jag har inget val. Det är inget beslut jag ville fatta men jag tror det kommer att bli bra, säger han.

När eleverna fick beskedet i början av terminen var de flesta negativa, men enligt Kurt Hjalmarsson har tongångarna mjuknat sedan de fått besöka sin blivande skola på Brynäs.

– Vi har jobbat med överskolning så att eleverna får lära känna lärarna och de nya kamraterna, säger han.

Även Milboskolans högstadium riskerar att tappa ett stort antal elever innan nedläggningen 2015. Som GD berättat tidigare vill många föräldrar flytta sina barn till en annan skola redan nu för att undvika ett skolbyte under de känsliga högstadieåren.

Föräldragruppen i norra skolområdet kämpar nu för att kommunen ska utveckla Stigslundsskolan så att fler elever kan få plats där. Skolan ligger betydligt närmare än vad Vallbacksskolan kommer att göra.

– Vallbacksskolan är inte förhandlingsbar, den kommer att bli av, säger Åsa Wiklund-Lång, S, som leder barn- och ungdomsnämnden.

Att bygga ut Stigslundsskolan är svårt eftersom den ligger insprängd i ett bostadsområde med liten markyta runt omkring. Det skulle krävas en tillbyggnad på höjden, vilket blir kostsamt.

– Stigslundsskolan ska byggas om med ny matsal och idrottssal för 40 miljoner kronor, men de pengarna ligger avsatta till någonstans runt 2016-2017. Om skolan också ska byggas ut blir en framtidsfråga, vi har inte pengar till det nu.

Mer läsning

Annons