Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högstadieskolor avvecklas inom fem år

/

I dag presenterade kommunen sitt förslag om hur Gävles skolorganisation ska se ut framöver. Läs vår liverapport från presskonferensen här!

Annons

Nu börjar presskonferensen. Alla har börjat samla sig. Ett sorl av pratande journalister och förberedande politiker har dränkt konferensrummet.

Precis som GD i dag kunde berätta kan man i ett förslag som delas ut på presskonferensen läsa att en ny skola tillskapas för 500-750 elever i Vallbackskolan.


- Gävle är en segregerade stad med segregerade skolor, och vår verksamhet ambition är att skolan ska gälla för alla, säger Åsa Wiklund-Lång.

I förslaget står det också att Brynässkolan flyttar till Stenebergsskolans lokaler. 

13.15:
Åsa Wiklund-Lång säger att Gävle behöver en hållbar skolorganisation som kan utvecklas. För att genomföra detta på bästa sätt har kommunledningen bett medborgare att skicka in förslag på hur de vill se hur skolan utvecklas i Gävle. Alla synpunkter kommer diskuteras och vara en viktig del i beslutsunderlaget. Över 800 synpunkter har kommit in.

- Vallbackskolan är det bästa alternativet för elever i högstadiet att flytta till, säger Åsa Wiklund-Lång.


Årskuserna 7-9 på Stenebergsskolan, Sörbyskolan, Nynäs Montessoriskola och Milboskolan kommer avvecklas inom de närmsta fem åren. De eleverna hänvisas till andra skolor.

13.27:
- Brynässkolan är en skola som kräver för stora investeringar för att det är värt att renovera, fortsätter Åsa Wiklund-Lång.

13.30:
- Det är viktig i allt detta att även försäkra sig om att även de små skolorna håller hög kvalité, säger hon. De håller hög kvalité i dag, men de är inte resurseffektiva. Så det interna utvecklingsarbetet kommer fortsätta i skolorna.

13.34:
Från alliansens sida är man nöjd med förslaget. Speciellt eftersom man får ha kvar småskolorna som de säger sig värna om. 

Även Tomas Fransson (MP) är nöjd och känner att skolorna med förslaget anpassas till verkligheten. Han tror inte heller att det stora elevantalet i skolorna inte kommer att skapa otrygghet bland eleverna.

13.39:
Ewa S Jäderberg (M) säger att det här kommer hjälpa att att integreringen inom skolan. Gävle har i dag Sveriges femte mest segregerade skola.

- Så kan vi inte ha det, säger hon.

13.44:
- Vallbackskolan har ingen ryggsäck med rykten vilket gör att den får en fräsch start där elever inte väljer bort den av en eller annan anledning. Det tror jag är fullt nödvändigt i Gävle, säger Åsa Wiklund-Lång.

13.51:
Åsa Wiklund-Lång fortsätter.

- Vi är alla här är väldigt glada att Milboskolan årskurs 7-9 avvecklas. Resten av arbetsgruppen inom nämnden nickar instämmande.

Konstskolan har börjat söka sig efter nya lokaler. De höll tidigare till på Vallbackskolan.

Bergby skola klarar sig, men med visa bekymmer.

- Vi tänker inte röra den. Resultaten är inte dåliga där. Vi ska ge dem de förutsättningar de behöver, säger Åsa Wiklund-Lång.

Vallbacksskolan öppnar tidigast våren 2015, absolut tidigast hösten 2014.

Frank tycket att förslaget är spännande. "en ny skola, det är ett drömprojekt" säger Frank Stoor, förvaltningschef. 

- Det ska bli häftigt att gå till skolan, säger Frank Stoor. När det är en tydlig skolokal som denna är så blir det så.

En namnändring på Vallbacksskolan är inte aktuell i dagsläget. 

Mer läsning

Annons