Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt tempo i antikskolan

/

I går bjöds Gävleborna på snabbkurs i antikviteter när Peder Lamm intog Bomässan. Besökarna fick en fingervisning hur man skiljer agnarna från vetet.

– Antikskolan handlar om att hjälpa folk att kunna avgöra vad som är skräp och vad som är värdefullt därhemma. Det är som Antikrundan live det här, säger Peder Lamm.

Annons

Det var det fullt ös på Bomässan i GTK hallen under lördagen. Vid halv två intog Peder Lamm från SVTs Antikrundan scenen. Inför fullsatt läktare höll han lektion i antikviteter för Gävleborna som lyssnade andäktigt. Två av åhörarna blandades plötsligt in i föreläsningen när Peder Lamm drog upp Rolf och Gunvor Melins husarsabel från 1840-tal. Den fick demonstrera hur man kan avgöra föremålets historia.

– För det flesta är det här bara ett svärd. Men titta här hur accentuerad parerstången är, det säger att det är en husarsabel. Det var det tunga kavalleriets sablar. Men den här är inte gjord för att skära i folk med, det är en uniformsdetalj och gjord i Eskilstuna. Det är ett officerssvärd med ett handtag i hajskinn.

Efter föredraget väntade ett 70-tal spända besökare på att få allt ifrån barnvagnar till spritflaskor värderade. Och nog fanns det en och annan som också hoppades på att få en saftig prislapp satt på sitt föremål. Peder Lamm förväntade sig dock inte att få några förhistoriska artefakter i handen när han besökte Bomässan.

– Gävle är en typisk industristad och då kan man räkna med mycket slipat glas, fickur och liknande föremål. Men man vet aldrig, plötsligt dyker det upp en gammal stenyxa.

En av många Gävlebor som hade tagit sig till mässan för att få en värdering var Lars Hillbohm. En stenyxa kunde han inte visa upp, men nog en så fin gammal barnvagn som han rullade in framför experten. Snabbt konstaterades det att den hörde hemma på 1920-talet och betingade ett värde på 1 500 kronor. Lars Hillbohm var mer än nöjd efteråt.

– Det var skönt att få lite koll på vilken nivå den ligger på. Kul att få vara med också. Jag brukar ju kolla på Antikrundan och gillar Peder Lamm, han är precis så rapp som på tv.

Paret Melin hade tagit med sig sin husarsabel och två ljusstakar. Peder Lamm ryckte upp föremålen och använde på scen för att visa hur man avgör vilken epok de hör hemma i. Paret Melin tyckte att det var intressant att få höra historien bakom föremålet.

Mer läsning

Annons