Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtryck på BB under sommaren

/
  • Åke Lindström Östlund, fyra år, har precis fått en lillebror. Pojken, som ännu inte fått något namn, är född mitt under årets intensivaste period på Gävle BB. Föräldrarna Lars Lindström och Kristin Erlandsson kände av det höga trycket, men tycker ändå att förlossningen gick bra.
  • Kristin Erlandsson är mycket ­lycklig som nybliven mamma.

Sommarens högtryck har nått BB i Gävle. I juli har det hittills fötts 125 bebisar.

Annons

Under onsdagen anlände bebis nummer 1113 till Gävle.

BB räknar med att det kommer födas 2000 ungar på sjukhusen under året, ungefär 50 fler än i fjol.

– Det är många som vill föda vid den här tiden på året. Omkring 50 procent av födslarna är planerade och det är ofta de som brukar ske på våren och under sommaren. Det beror nog mest på att de flesta vill föda när det inte är 20 grader kallt och en halvmeter snö ute, säger Ingegerd Lantz, verksamhetschef för Kvinnosjukvården i landstinget Gävleborg.

I korridoren på BB går undersköterskor och barnmorskor raskt fram och tillbaka.

Givetvis är de nöjda med att ha världens kanske mest livgivande jobb, men de ser rätt trötta ut och svarar alla jakande på frågan om de har mycket att göra.

I ett av avdelningens rum står pappa Lars Lindström och byter blöja på sin nyfödda son. Över axeln kikar Åke Lindström Östlund nyfiket ner på sin drygt fyra år yngre halvbror.

Lycklig, men något mer utmattad tittar mamma Kristin Erlandsson på med ett leende. Den nya familjemedlemmen kom till världen klockan 19.21 på tisdagskvällen.

Familjen märkte av stressen på förlossningsavdelningen.

– Ja, det var så många andra här som skulle föda att det var svårt att få ett rum när vi kom dit. Men det gick bra och det gjorde inte så ont som jag trodde att det skulle göra, säger Kristin Erlandsson.

De har inte bestämt sig för något namn på den lille än.

– Vi i hade bara ett flicknamn, Helga, men nu har vi ju fått en pojke så vi vet faktiskt inte än, säger Kristin Erlandsson.

Lars Lindström och Kristin Erlandsson hör till de föräldrar som planerat födseln. Vintern och julstöket var något de ville undvika.

– Vi planerade, men jag trodde att det skulle ta lite längre för mig att bli gravid. Jag tänker mest att då kommer julen med julklappar och allt det där. Det är roligare om vi kan har ordentliga födelsedagsfester på sommaren i stället, säger Kristin Erlandsson.

Mer läsning

Annons