Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd fartgräns vid förskola

/
  • Petra Jonsson på Testebo föräldrakooperativ och tvåbarnspappan Tomas Grönborg vill ha en 40-gräns istället för föreslagna 60. – När vi gick runt bland grannarna var det flera som sa att det här inte kan vara möjligt, säger Tomas Grönborg.
  • Förskolan ligger på en parallellgata till Strömsbrovägen men barnen måste ändå ta sig över en trafikerad korsning. – De tänker väl att barnen skyddas av parallellgatan när de vill höja farten, men för barnen blir det ju ändå en utsatt situation, säger förskolans ordförande Petra Jonsson.

Fartgränserna i Gävle står inför stora förändringar. Vid Testebo förskola på Strömsbrovägen ska fartgränsen höjas till 60 km/h, men motståndet mot förslaget är starkt.

Annons

Enligt ”Hastighetsplan 2010” som nu är under översyn, ska 50- och 70-skyltarna i Gävle fasas ut medan 40- och 60-gränser blir den nya normen. 30-gränsen däremot, som bland annat gäller vid skolor och förskolor, ska finnas kvar.

Men utanför Testebo föräldrakooperativ finns inte ens någon 30-skylt idag och nu ska hastighetsgränsen höjas till 60 enligt det förslag som kommunens konsulter tagit fram. Helt galet med tanke på trafiksituationen, menar Tomas Grönborg, granne med förskolan på parallellgatan som löper precis intill Strömsbrovägen.

– Vi har flera gånger påtalat för kommunen att 50-gränsen respekteras dåligt, särskilt på morgnarna när det är vanligt med rena vansinnesomkörningar. Vi har också bett om fartgupp för att dämpa farten i korsningen mot Storgatan där många barn passerar på väg till förskolan och Strömsbroskolan, men inget har hänt, säger han.

Tomas och hans fru Nanna Grönborg tog initiativ till en namninsamling som snabbt skrevs på av 45 grannar och berörda och bifogade den i en skrivelse till tekniska kontoret. Den tunga yrkestrafiken har ökat kraftigt de senaste åren och det enda rimliga istället vore att sänka hastigheten till 40 kilometer i timmen, menar de.

– Barnperspektivet är viktigast. Man undrar hur konsulterna har tänkt när det ligger en förskola här, med en 60-gräns kommer ännu fler att välja den här vägen, säger Tomas Grönborg.

Petra Jonsson, ordförande för föräldrakooperativet med 19 barn, delar helt den känslan.

– Självklart är det här en jätteviktig fråga för oss. Barnen måste ta sig över vägen vid lämning och hämtning och när vi ska på utflykter. Jag tror inte att de vet om att det ligger en förskola här eftersom vi finns i ett vanligt hus, säger hon.

Så kan det mycket väl vara, enligt Marie Wallström, trafikplanerare på tekniska kontoret.

– Konsulterna har varit ute och inventerat alla gator, men de har ingen karta med alla förskolehus och de har säkerligen inte reflekterat över det. Men det borde finnas en 30-skylt där, det är den hastigheten som gäller på parallellgatan. Vi får kolla på det, säger hon.

Hur politikerna ser på saken visar sig kanske på tekniska nämndens möte nästa onsdag, då hastighetsplanen ska upp till diskussion.

Mer läsning

Annons