Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjda löner regionens lösning på läkarbristen – 4 000 kronor mer i månaden till varje allmänläkare

Region Gävleborg genomför nu en extra lönesatsning för att få fler läkare till hälsocentralerna. Satsningen innebär att varje allmänläkare får minst 4 000 kronor mer i månaden.

Annons

Som GD berättat har Region Gävleborg svårt att bemanna sina hälsocentraler.

Läs mer: Varannan familjeläkare i Gävleborg är inhyrd – politikerna saknar snabb lösning på bristen

I dag finns cirka 55 allmänläkare anställda hos regionen. Antalet skulle behöva vara minst det dubbla för att täcka behovet. För att upprätthålla vården tvingas regionen anlita hyrläkare i stor omfattning.

Allmänläkarna i Region Gävleborg får en extra löneförhöjning.

Nu har hälso- och sjukvårdsdirektör Göran Angergård beslutat om en satsning som ska göra allmänläkartjänsterna mer attraktiva och öka möjligheterna att bygga upp en vårdorganisation med fler fast anställda läkare.

Grundlönen för allmänläkarna kommer att höjas med 4 000 kronor i månaden. Den rekommenderade ingångslönenivån höjs från 70 000 till 74 000 kronor i månaden.

Utöver det avsätts en pott på 2 000 kronor per läkare för justering av löner utifrån "strukturproblematik" och för att premiera "särskilt god prestation i basuppdraget", enligt Göran Angergårds beslut.

Den som handleder ST-läkare (läkare under specialistutbildning) kommer att få ett extra lönetillägg på 1 000-3 000 kronor i månaden.

Läs mer: Rätt att träffa läkare kan försvinna när vårdsystem görs om: "Andra kan tillgodose patientens behov"

Läs mer: Regionen satsar 20 miljoner på högre lön till sköterskor

Annons