Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holmsunds skola byter skepnad

/
  • Den nedgångna Holmsunds skola ska förvandlas till exklusiva lägenheter. Arbetet är i full gång och stora vepor på fasaden visar hur slutresultatet är tänkt att bli.
  • Mikael Bengtsson och Marcus Lövgren, JLandström Bygg & Måleri, jobbar med att färdigställa en visningslägenhet.
  • Klottersaneraren Björn Holmgrens ska få bort allt klotter som sprejats på stengrunden genom åren. – Det är en tacksam sten, färgen har inte sugit in så djupt så det här ska nog bli ganska bra, säger han.

Från förfallen skola till exklusiva lägenheter.

Holmsunds skola i Bomhus genomgår just nu en stor förvandling.

– Det ska kännas som om man bor i en del av en herrgård, säger projektutvecklaren Katarina Brodecki.

Annons

Det pågår febril aktivitet vid den gamla träbyggnaden i Bomhus. Inne i huset håller en byggfirma på att färdigställa en visningslägenhet och utanför pågår röjning av sly och vildvuxet buskage.

På baksidan sitter klottersaneraren Björn Holmgren och äter sin lunchlåda medan det kemiska rengöringsmedlet han applicerat på huset får verka. Hans uppgift är att få bort allt klotter – och det är en hel del – som sprejats på stengrunden genom åren.

– Det är en tacksam sten, färgen har inte sugit in så djupt så det här ska nog kunna bli ganska bra, säger han.

Den gamla skolan har inte blivit underhållen på flera år och ser rejält sliten ut. Men företaget Hemsomduvillboi gör nu en stor satsning på att rusta byggnaden och förvandla den till sju lägenheter med boulebana, växthus och eventuellt en gemensam pool utanför på gården.

Stora vepor som spänts upp på fasaden visar hur slutresultatet är tänkt att bli.

– Vårt koncept har grundats i ett livsstilstänk. Jag gick och tänkte på vad jag själv skulle vilja ha om jag bodde där, säger Katarina Brodecki.

– Lägenheterna kommer att ha hög, exklusiv standard men skriv inte att det är lyxbostäder. Jag gillar inte det ordet, det låter så smaklöst.

Redan för fem år sedan fanns planer på att omvandla skolan till ett bostadshus, men de lades på is av den dåvarande ägaren eftersom intresset att flytta dit var obefintligt.

– Gävlemarknaden var inte mogen för en sådan här nyproduktion då, säger Katarina Brodecki som inte tvivlar på att de nya lägenheterna kommer att bli sålda.

Säljstarten dröjer ett par veckor, men redan nu har två par gjort muntliga bokningar av varsin lägenhet. Bostadsrättslägenheterna kommer att kosta mellan 1 495 000 och 1 890 000 kronor.

För att få ekonomi till att genomföra förvandlingen av den gamla skolan har Hemsomduvillboi sålt marken bakom huset till Skanska som planerar att bygga ett BoKlok-område där med sex parhus.

Mer läsning

Annons