Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon är nya kyrkans förste ordförande

/
  • Ann-Sofie Lasell från Gävle valdes till ordförande när Missionskyrkan, Svenska baptistsamfundet och Metodistkyrkan går samman och bildar en ny kyrka.

På lördagen skrevs kyrkohistoria. Tre samfund gick samman i en ny kyrka. Ann-Sofie Lasell från Gävle valdes till ordförande.

– Jag är väldigt stolt över beslutet att bilda nytt, säger hon.

Annons

Diskussionerna mellan Missionskyrkan, Svenska baptistsamfundet och Metodistkyrkan har egentligen pågått sedan 1905, men utan någon gemensam lösning.

Under Kristihimmelsfärdshelgen har de tre samfunden haft sina årsmöten i Stockholm och på lördagsförmiddagen togs det historiska beslutet att gå samman.

Den nya kyrkan kommer att ha arbetsnamnet Gemensam Framtid i väntan på att ett nytt namn ska presenteras. Det ska ske senast 2014.

Ann-Sofie Lasell är ordförande i Immanuelskyrkan i Gävle och kommer att kombinera det med uppdraget för den nya kyrkan under ett år framåt. Ett uppdrag som också innebär att hon blir kyrkans ansikte utåt.

En kyrkoledare kommer inte att väljas förrän nästa årsmöte 2012.

– Det var det besked vi fick före mötet. Jag hoppas att jag blir ett av flera. Med Guds hjälp kommer jag att kunna växa in i den rollen, säger Ann-Sofie Lasell.

Någon större skillnad för de lokala församlingarna kommer det inte att bli till att börja med.

– Vi har ett bra samtalsklimat i Gävle. Det ska vi fortsätta med. Men på sikt kanske vi ser över verksamheterna.

Hon är inte rädd för att tala i termer av förändring. De tre samfunden har en historia som sträcker sig mer än 100 år bakåt. Så hur jämkas det ihop i något nytt?

– Jag tror att det är en väldigt liten risk att vi kastar bort allt gammalt. Samtidigt måste vi få möjlighet att lämna vissa saker. Vi ska göra bra saker, inte bara fler saker.

Även Hans Andreasson, pastor i Kanalkyrkan i Sandviken, valdes in i styrelsen för Gemensam Framtid.

Mer läsning

Annons