Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon badar i havet året om

/
  • – Jag fryser inte, hävdar Lena Andreasson som badar året runt om vädret tillåter.Lite svårt att förstå för reporter och fotograf som fullt påklädda står och huttrar på stranden.
  • – Jag är aldrig förkyld, säger Lena Andreasson som varit vinterbadare i runt 15 år.

På sommaren är Engeltofta en välbesökt badplats. Men även mitt i vintern har stranden en trogen gäst. Lena Andreasson, 72 år, tar sina morgondopp så länge det är isfritt.

Annons

Det är fortfarande mörkt ute när Lena Andreasson kommer cyklande på grusvägen ner mot stranden och parkerar på gräsmattan.

Utan att tveka klär hon av sig till baddräkt. Att det blåser och bara är några få plusgrader i luften bekommer henne inte alls. Nu är det dags att bada.

– Det är så himla skönt och uppfriskande. Hela kroppen kommer igång på morgonen, förklarar hon.

Sedan drar hon på sig ett par badskor och glider ut i vattnet utan minsta tvekan.

– Jag är född i fiskens tecken, det kanske är därför? säger hon och skrattar.

Lena Andreasson kommer inte ihåg exakt hur många år hon ägnat sig åt vinterbad men gissar på 15. Allt började ett år då sommarvärmen dröjde sig kvar extra länge.

– Det var varmt långt in på hösten och eftersom jag vaknar tidigt på morgonen så fortsatte jag att cykla till badstranden med kaffetermos och morgontidning. Och sen var jag såld, säger hon.

Hon bor på Brynäs och trampar 25 minuter på cykel till Engeltofta de allra flesta morgnarna. Är det riktigt kalla vintrar tar hon bilen i stället.

– Jag håller på ända tills det blir is in till stranden. Vissa år har jag kunnat bada året runt, men förra vintern kunde jag bara bada fram till november. Jag var ut flera gånger under vintern och spanade om det inte fanns nåt ställe där jag kunde gå i – men nej. Först i april släppte isen.

Många förundras över hennes morgonvanor och frågan ”hur kallt var det i vattnet i dag?” är vanlig från vänner och bekanta.

– Jag bryr mig inte, men eftersom så många frågar har jag faktiskt köpt en termometer. Sist jag mätte var det fyra grader, säger hon.

Visst biter det i benen, men hon upplever inte att hon fryser.

– Jag tror på den här idén, men man måste vara frisk i kropp och själ, säger hon.

Efter ett par snabba dopp virar hon in sig i badhandduken och sätter sig på stenmuren vid vattnet, filosoferar en stund och njuter av stillheten.

Lena Andreasson är ett välkänt ansikte för många Gävlebor. Mellan 1996 och 2002 var hon kommunalråd och lämnade politiken helt först som 70-åring.

Som pensionär väljer Lena Andreasson att göra saker hon mår bra av.

Hon sjunger i två olika körer, tränar regelbundet på Friskis&Svettis, arbetar som volontär på akutmottagningen på Gävle sjukhus och umgås med vänner.

I fjol uppfyllde hon en gammal dröm: att åka transsibiriska järnvägen.

Till våren väntar en ny resa, den här gången till Nepal för att vandra i Himalaya.

– Jag gör sånt som är roligt och är så himla glad att jag får vara frisk.

Nu har ljuset kommit och det är dags att hoppa upp på cykeln igen och trampa hemåt.

Där väntar en välförtjänt frukost.

Mer läsning

Annons