Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon börjar med att spara

/
  • Annmarie Sandberg är ny chef för omvårdnadsförvaltningen. Att få budgeten i balans blir hennes första uppgift.
  • Sedan i somras har förvaltningen letts av vikarierande chefer.
  • Kalendern fylls snabbt av möten. Hon vill träffa så många som möjligt så fort som möjligt.

Som 15-åring fick hon sitt första jobb på ålderdomshemmet i Överkalix.

Nu ansvarar Annmarie Sandberg för omsorgen i Gävle.

Första uppdraget: att spara.

Annons

Almanackan har varit fulltecknad sedan hon började den 4 april och hon har gjort sitt bästa för att se till att den blir det fram till sommaren.

– Ambitionen är att träffa all personal, på ett års sikt.

Hon vill både presentera sig och berätta vad hon står för och få chans att träffa de runt 2 200 anställda som hon är chef för. Att hon börjat hoppas hon ska märkas genom att hon är närvarande och ser till att det som bestäms blir gjort.

Hon får ingen lätt start på sitt nya jobb. Omvårdnadsnämnden, med en budget på 1,4 miljarder kronor, gick back med 31 miljoner kronor i fjol.

I år förväntas underskottet växa till 60 miljoner kronor och kommunstyrelsen har kallat in en konsult som ska se till att förvaltningen gör av med mindre pengar. Annmarie Sandberg har inget emot att få en överrock.

– Jag välkomnar det. För mig är det en fördel.

Konsulten är hennes företrädare Torsten Sjöström, den andra av två vikarierande chefer, som lett förvaltningen sedan i juli i fjol.

Sedan tidigare finns det ett åtgärdsprogram som ska ge 34 miljoner kronor. Nu ska de se till att det ger effekt och till nämndens möte i maj ta fram nya förslag, säger Annmarie Sandberg. Hon betonar att de måste vara långsiktiga, inte bara något som räddar årets budget.

Hon har i sitt förra arbete som äldreomsorgschef i Hägersten-Liljeholmen i Stockholm fått budgeten i balans med striktare biståndsbedömning, mindre lokaler, omvandling av servicelägenheter till seniorboenden och organisationsförändringar.

– Vi behöver tänka kärnverksamhet, säger hon.

Några förslag på att sluta med något man gör i dag finns inte. Hon tror att det går att klara kvalitetskraven inom dagens budgetram.

Annmarie Sandberg har varit vården trogen i hela sitt yrkesliv och omväxlande bott i Norrland och Stockholm. Hon är uppväxt i Överkalix, där hennes mamma fortfarande bor kvar.

När hon hade gått ut skolan flyttade hon som 17-åring till Stockholm och började jobba inom psykiatrin på Långbro sjukhus.

Hon utbildade sig till socionom i Umeå och har sedan 1980 varit chef inom omsorgen i Kalix och Stockholm.

– Jag tycker om mötet med människor, säger hon och kommer in på de stora förändringar omsorgen genomgått sedan hon började.

En stor förbättring är att långvård och institutioner för människor med funktionsnedsättning bytts mot dagens grupp- och äldreboenden med egna lägenheter.

Hon har varit med när kommunerna tog över och när socialtjänstlagen kom med krav. Men mer kan göras bättre.

– Jag tycker att det finns mycket kvar att göra för de psykiskt funktionshindrade.

Hon tänker tågpendla från Stockholm, där hon har familjen. Gävle har hon inte hunnit bekanta sig med så mycket än, men tycker att promenaden mellan stationen och kontoret på Hamiltongatan mittemot Lättings och Fängelsemuseet är vacker, med ån och de gamla pampiga husen.

Redan innan hon kom till Gävle var hon hockeyintresserad. Elitseriestarten tycker hon är en höjdpunkt.

Senaste matchen hon gick på var en slutspelsmatch mellan Djurgården och Luleå, Stockholm och Norrbotten. Vilka höll hon på?

– Det säger jag inte, säger hon och skrattar.

Mer läsning

Annons