Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon doktorerar om graviditet

Kvinnor som väntar barn utsätts för mild oxidativ stress och inflammatorisk aktivitet.

Nästa vecka doktorerar Maria Palm om en normal graviditets värden och de processer som kan ha betydelse för dess utveckling.

Annons

Hon är överläkare inom kvinnosjukvården på Gävle sjukhus och doktorand vid Uppsala universitets Institution för kvinnors och barns hälsa.

Det har saknats information och kunskap om hur de här processerna ser ut i en normal graviditet, säger hon.

Hon har följt den oxidativa stressen och inflammatoriska aktiviteten under hela graviditeten fram till efter förlossningen. Dessutom visar hon hur faktorer som påverkar blodkärlen och moderkakans tillväxt ter sig under samma tid.

Oxidativ stress innebär att reaktiva syreföreningar och kroppens oxidanta försvar, som består av vitaminer, kommer i obalans. Mild oxidativ stress och inflammation är sannolikt bra för en normal utveckling under graviditeten. Men om processerna går överstyr tror forskarna att de kan orsaka havandeskapsförgiftning och andra graviditetskomplikationer, till exempel försämrad tillväxt av det väntade barnet, eller orsaka för tidig födsel.

Maria Palm visar också hur mycket av ett inflammatoriskt ämne som friska gravida kvinnor har.

Forskarna tror att det i framtiden kan komma att användas som markör för havandeskapsförgiftning. Maria Palms studie ger referensvärden att jämföra med.

– Alla mina arbeten ger bakgrundskunskap för att titta vidare på komplicerade graviditeter.

Själv har hon fortsatt med en studie av oxidativ stress och inflammatorisk aktivitets inverkan på förlossningsstarten.

Syftet är att se om det går att förutse när barnet föds genom att mäta halten av vissa ämnen i kroppen.

Den 4 maj lägger hon fram sin avhandling vid en disputation på Gävle sjukhus. Hennes forskning är också knuten till landstingets forsknings- och utvecklingsenhet.

Mer läsning

Annons