Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon har dödat över 10 000 sniglar i år

/
  • Hilkka Risberg har en favoritpinne som alltid står redo att användas om hon skulle stöta på några mördarsniglar i trädgården.
  • Antalet döda sniglar skrivs ner varje dag.

Lilla snigel akta dig… annars tar Hilkka Risberg dig. Hittills i sommar har hon dödat 10 803 mördarsniglar med en käpp.

– Jag känner ingen sympati med mördarsniglarna, där är jag hård, säger Hilkka.

Annons

Hilkka tar emot GD i sin trädgård i Andersberg och visar upp en snigel som suttit fastspetsad på en vass pinne sedan den ertappades i rabatten på fredagsmorgonen. Den 10 maj började hon skriva ner i sin almanacka hur många mördarsniglar hon hittat och haft ihjäl under sina dagliga promenader. Den sista juni kunde hon räkna till hela 10 803 stycken.

– Jag har tänkt ibland att jag ska ge upp, men det handlar nog om lite finsk sisu. Jag vill inte ge mig i första taget.

Det var för tre år sedan som Hilkka påbörjade jakten på mördarsniglarna, efter att ha hittat flera i sin trädgård. Den här sommaren har hon gått många promenader i närområdet för att träna sina nyopererade knän, och har då samtidigt dödat så många mördarsniglar hon bara har kunnat. Dagsrekordet slogs den 26 juni då 826 av hennes slemmiga fiender fick sätta livet till.

– När jag blundade den kvällen såg jag sniglar framför mig.

För det mesta använder hon en käpp för att döda mördarsniglarna. Den står lutad mot en husvägg, alltid redo att användas om hon får ovälkommet snigelbesök, och har fortfarande torkat slem på spetsen. Tidigare har hon även provat att använda både sekatör och att cykla över dem.

– Slemmet är så segt och det var ett helsike att göra rent cykeln sedan, så det gör jag inte om.

I Hilkkas trädgård hittar man även vinbärssnäckor, men dem vill inte Hilkka något ont då hon ser dem som ett naturligt inslag. Mördarsniglarna däremot tycker hon bara är läbbiga och att de förstör i hennes trädgård. Men hon vill ändå inte att de ska plågas.

– Jag gör inte det här för att det är kul. Jag slår ihjäl dem direkt och strör till exempel inte salt på dem, för det är en för långsam process.

Mer läsning

Annons