Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon räds inte tuffa utmaningar

/
  • – Förskingringen är en enskild händelse som jag måste förhålla mig till redan nu. När internutredningen är klar kommer jag kanske att jobba mer konkret med den frågan, säger Annika Larsson Maspers.
  • – Min styrka ligger i att gå in i besvärliga situationer och använda den erfarenhet jag har, säger konsulten Annika Larsson Maspers. En dags arbete kostar kommunen 10 000 kronor exklusive resor och boende.
  • Annika Larsson Maspers har förut varit chef för olika kommunala förvaltningar inom Varbergs kommun. Sedan i höstas jobbar hon som konsult och är knuten till Ledarskaparna Management.
  • Annika Larsson Maspers har aldrig varit i Gävle förut.– Jag har bara kört förbi på E4:an men har aldrig varit inne i stadskärnan förut. Det ska bli jättekul att upptäcka staden, många har sagt att Boulognerskogen är fin.
  • Kommunens egen utredning kring förskingringen förväntas bli klar i slutet av denna månad.
  • Istället för att tillsätta en ordinarie chef har kommunen beslutat att anlita konsulten Annika Larsson Maspers i väntan på att alla frågetecken kring den polisanmälda förskingringen ska rätas ut.
  • Annika Larsson Maspers uppdrag som förvaltningschef sträcker sig till slutet av maj. – När uppdraget är tidsbegränsat blir det väldigt tydligt. Och jobbet blir mer intensivt, säger hon.

Frågetecknen kring den stora förskingringen är många. I det läget kliver konsulten Annika Larsson Maspers in som tillfällig chef för Utbildning och arbete.

Prislapp: 10 000 kronor per dag.

Annons

Hon har 25 års erfarenhet av ledarskap på hög nivå. Nu ska hon stå vid rodret för en förskingringsdrabbad förvaltning med 700 anställda.

– Min styrka ligger i att gå in i besvärliga situationer och använda den erfarenhet jag har. Jag räds inte tuffa utmaningar, säger hon.

Den förra chefen för Utbildning och arbete hade sagt upp sig och processen för att anställa en ny var på gång när förskingringen avslöjades. Då beslutade kommunen att istället anlita en konsult i väntan på att alla frågetecken ska rätas ut.

– Jag ska bidra med tydlig ledning och styrning och skapa trygghet. Som chef har jag alltid det yttersta ansvaret för allt som händer inom förvaltningen, säger hon.

Den försvunna kvinnan som misstänks ha plockat åt sig minst 2,5 miljoner kronor är föremål för en brottsutredning. Samtidigt bedriver kommunen en intern utredning som väntas bli klar i slutet av denna månad.

– Förskingringen är en enskild händelse som jag måste förhålla mig till redan nu. När internutredningen är klar kommer jag kanske att jobba mer konkret med den frågan, säger Annika Larsson Maspers.

Kontraktet mellan företaget Ledarskaparna Management och kommunen sträcker sig fram till slutet av maj. Annika Larsson Maspers kommer att jobba halvtid vilket förmodligen innebär att hon är på plats i Gävle två eller tre dagar per vecka.

Varje konsultdag kostar 10 000 kronor exklusive kostnader för resor och logi. Kommunens sammanlagda kostnad för hennes halvtid motsvarar kostnaden för den förra förvaltningschefens heltidstjänst.

Mer läsning

Annons