Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp för det fria ordet

/
  • I yttrandefrihetens tjänst. Jacob Henningsson och Oscar Haraldsson hoppade tandemhopp från 4 000 meter för att uppmärksamma den fängslade journalisten Dawit Isaac.
  • Jacob Henningsson och tandempiloten Marc Hess.
  • På väg in i propellerplanet.
  • Tandempiloten Joakim Marijanovic, Oscar Haraldsson och William Herrlin sekunden efter landning.

Det är inte för nöjes skull som de kastar sig ut från 4 000 meters höjd.

Men att hoppa fallskärm visar sig vara oväntat kul.

– Jag skulle lätt vilja hoppa igen, säger Jacob Henningsson direkt efter landning och får medhåll av kompisen Oscar Haraldsson.

Annons

Sandvikenkillarna pluggar sista året på Bessemerskolans samhällsprogram i Sandviken. Deras specialarbete handlar om yttrandefrihet och den svenske journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea i över tio år.

Fallskärmshoppen är en del av deras PR-strategi.

– Vi hade lika gärna kunnat dela ut flygblad på torget men tänkte att det här skulle väcka lite mer uppmärksamhet, säger Jacob Henningsson.

Och det har fungerat, intresset från politiker och media är oväntat stort.

Ingen av killarna har hoppat tidigare. I måndags åkte de därför till hoppfältet i Gryttjom utanför Tierp för att göra varsitt tandemhopp med en erfaren instruktör.

– Tänk på att forma kroppen som en banan och hålla upp huvudet. På 4 000 meter kommer det att vara minus 15 grader. Vi faller i 200 kilometer i timmen och är nere på 1 500 meter efter en knapp minut. Där utlöser vi skärmen och sedan dröjer det drygt fem minuter innan vi är nere på marken igen, säger tandempiloten Joakim Marijanovic strax innan de kliver in i propellerflygplanet.

Efter den fartfyllda landningen kan de konstatera att det kan vara riktigt roligt att jobba i yttrandefrihetens tjänst.

– Det här är det häftigaste jag har gjort, säger Jacob Henningsson.

– Känslan går inte att beskriva, säger Oscar Haraldsson.

Nu återstår bara redovisningen av specialarbetet på fredag. Förutom lärare och elever har ett antal politiker bjudits in till Stålsalen i Bessemerskolans bibliotek.

Mer läsning

Annons