Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp för sexutnyttjade barn

GÄVLEFlera fall av sexuella övergrepp mot barn har avslöjats under senare tid.Nu är en stödförening för utsatta barn på gång att bildas i Gävle.

Annons
Det är Hopp, riksorganisationen mot sexuella övergrepp som vill starta en lokalförening och stödgrupper.

Kartläggning
Föreningen ska också kartlägga hur omfattande problemet är i kommunen.
Förhoppningen är att kommunen ska bidra med pengar så att en projektledare kan anställas.
- Vi behöver det här nu, inte om ett år. Och vi vill göra det med full slagkraft, säger Anna Ljung som är sammankallande i interimsstyrelsen för Hopp i Gävle som bildades efter ett informationsmöte förra månaden.

Ordförande
Hon är dessutom ordförande för Rädda Barnen i Gävle.
Riksorganisationen Hopp bildades 1998. Då hade stödföreningar i bland annat Stockholm, Västerås och Norrköping arbetat några år med att skriva stadgar och dra upp riktlinjerna för verksamheten. Riksdagsledamoten Margareta Israelsson valdes till ordförande.
Hopp har sedan dess verkat för att bilda fler lokalföreningar men i treårsplanen fanns inte Gävle med. Nu har man ändrat inställning efter att flera personer från Gävle har hört av sig.

Stödföreningar
Hopp vill bland annat bilda stödföreningar för både de utsatta barnen och deras anhöriga. En annan viktig del är att skapa en opinion men också utbilda allmänheten och till exempel socialtjänsten i frågor som rör sexuella övergrepp.

Gävlefall
Anna Ljung nämner det fall som nyligen avslöjats där socialtjänsten i Gävle väntade i över ett år med att polisanmäla en misstänkt pedofil. Detta trots att två föräldrar och en psykoterapeut vänt sig till myndigheten med misstankar om att barn for illa.
- Det här visar att Gävle är i blåsväder, menar hon.
En annan uppgift som lokalföreningen kommer att ha är att knyta samman ett nätverk av de instanser som kommer i kontakt med de utsatta. Det gäller exempelvis socialtjänsten, barnpsykiatrin och landstinget.
Anna Ljung poängterar att Hopp inte ska ta över den professionella roll som barnpsykiatrin har. Föreningen ska vara ett stöd för de utsatta.
MARIA BRANDER
026-15 96 37
maria.brander@gd.se

Mer läsning

Annons