Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp om tillståndet i Östersjön

/
  • Återbruk. Second hand-försäljning till förmån för Unicef var en av aktiviteterna under miljödagen. Charlotte Lundkvist, Sofie Strindberg, Emily Andersson, Anna Stensson och Madelaine Gunnarsson samlades runt de begagnade böckerna.

GÄVLE- Här norr om Åland finns det fortfarande hopp om Östersjön.Det säger Per Westman, doktor i kvartärgeologi, som på tisdagen var en av föreläsarna på Vasaskolans stora miljödag.

Annons
Alla klasser på skolan deltog i miljödagen. De hann med tre föredrag och några fria aktiviteter, med miljötema, under dagen.
De som lyssnade på Per Westman fick en genomgång av tillståndet i Östersjön, som hotas både av övergödning och av utsläpp av miljögifter.

Nära utrotning
Östersjötorsken, som är nära utrotning, är ett problem som har uppmärksammats den här sommaren.
- Den frågan hänger direkt ihop med övergödningen, i kombination med utfiskningen. Torskens rom dör därför att vattnet är syrefritt. När man fiskar de stora torskarna, som lägger stora romkorn som flyter bättre, förvärras problemet, säger han.
- Sammanhanget är så enkelt att man faktiskt borde kunna göra något åt det, säger han.

Döda bottnar
Att de döda bottnarna breder ut sig beror på utsläppen av näringsämnen i Östersjön. Arbetet på att minska utsläppen har börjat, men utvecklingen kan lätt börja gå åt helt fel håll.
- Om till exempel Polen skulle införa samma moderna jordbruksmetoder som vi har i Sverige skulle utflödet av näringsämnen öka kraftigt, säger Per Westman.

Larm om miljögifter
Att kvinnor i fertil ålder inte ska äta strömming och Östersjölax, på grund av de höga halterna med miljögifter, har varit känt länge. För ett par dagar sedan slog toxikologer på Stockholms universitet larm om att man inte heller bör äta abborre eller gädda fångad i Stockholms skärgård.
En omfattande studie har visat att fisken i skärgården har allvarliga störningar i reproduktionsförmågan, störningar som troligen beror på miljögifter.
Som geolog känner Per Westman till mer om vad som finns i bottnarna än i vattnet i Östersjön.
- Vattnet i Stockholms skärgård anses ju vara förhållandevis rent, men sedimenten på bottnarna är det definitivt inte. De gifter som ligger i sedimenten är som en tickande bomb, säger han.
Föredragen under miljödagen på Vasaskolan tog upp en lång rad olika ämnen, utöver Östersjön. Miljögruppen på Vasaskolan, som arrangerade miljödagen tillsammans med läraren Marcela Lerner och agendasamordnaren Ylva Larsson, hade engagerat föreläsare från bland annat Hushållningssällskapet, Vegetariska föreningen, Furuviksparken, Djurens rätt, Färneboskolan, Jubel 2000, TesteboLiv och Gävle vatten.

Pengar till insamling
Utöver föreläsningarna hade eleverna också en fri timma då de bland annat kunde titta på cirkus och utställningar och handla böcker och prylar i en second hand-butik, dit elever och lärare skänkt grejer. Pengarna gick till Unicefs insamling "En droppe vatten".
- Det är bra med en miljödag. Jag tycker inte vi haft särskilt mycket miljöundervisning annars. Det är mest eleverna som är engagerade i miljöfrågor, inte lärarna, sa Charlotte Lundkvist, SP3b, som började miljödagen vid bokbordet där böckerna kostade en krona styck.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons