Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hos armén är ingen ensam

En del är unga, en del är gamla. Vissa är missbrukare, andra helt alkoholfria. Alla samlades de hos Frälsningsarmén för att slippa fira jul ensamma.

Annons

Frälsningsarmén har arrangerat julfirande ända sedan 1969 i Gävle. Sedan åtta år tillbaka är det Benny Grunditz och hans fru Solveig, ansvariga för Frälsningsarméns sociala arbete, som har hållit i det på Södra Fiskargatan.

Här delas det ut matkassar, presentkort och julklappar till barnen. Hit kommer folk av alla olika slag och vem som helst är välkommen.

– Det brukar vara en blandning av äldre och yngre som kommer hit. En del är missbrukare och en del är helt alkoholfria personer. Det är en lagom blandad kompott av mäniskor som kommer, säger Benny Grunditz.

Tidigare när Frälsningsarmén arrangerat julfirande har det droppat in folk pö om pö under kvällen. Men de senaste två åren har det varit kö in till lokalerna på Södra Fiskargatan redan när de öppnat. Och så även i år.

– Jag vet inte vad det beror på. För några år sedan hade Röda korset ett liknande arrangemang men nu tror jag att vi är ensamma här inne i centrala Gävle att kunna erbjuda något sånt här, säger Benny Grunditz.

Julbuffén hos Frälsningsarmén är belamrad med mat. Här finns alla de klassiska tillbehören som köttbullar, prinskorvar, skinka, potatis, sill, ägg och olika syltor. Under kvällen ska det också bli gemensam sång från ett sångblad med fyra julsånger.

Ingrid Hagberg från Bomhus brukar återkomma till Frälsningsarméns julfirande och försöker dra med sig flera av sina vänner också.

– Ja, jag har ringt flera stycken. Jag vill få hit folk till den här gemenskapen eftersom de annars bara skulle sitta ensamma hemma och inte få känna av den här julkänslan, säger Ingrid Hagberg.

Just ensamheten under julen är det många som vill undvika genom att komma hit. Annica Lusth är mitt uppe i en flytt och kunde därför inte fira med sina nära och kära som är på annan ort.

– Jag har mina barn uppe i Östersund och kunde inte åka upp dit i år för att jag håller på och flyttar just nu. Det hade blivit lite ensamt att sitta hemma. Jag jobbar på Ria-stugan och känner genom det flera som kommer hit, säger Annica Lusth.

Mer läsning

Annons