Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotad förare talar ut

/

GÄVLE
Taxiföraren som hotades med ett skarpladdat hagelgevär tror inte att den misstänkte 48-åringen minns någonting av det som hände.

Annons
Det sa han när han på torsdagen bröt tystnaden och talade med Gefle Dagblad:
- Han kommer antagligen inte ihåg det. Han var full och påtänd, säger taxiföraren.
Det har gått några dagar sedan den uppmärksammade körningen som slutade med att Gävlepolisens insatsstyrka sattes in mot en lägenhet på Brynäs och grep 48-åringen.

"Tyst och försynt"
Föraren verkar mest förskräckt över den omfattande medierapporteringen. Ändå väljer han att berätta för att, som han säger, ge rätt proportioner åt händelsen.
Redan vid 11-tiden på tisdagsförmiddagen gjorde föraren en första färdtjänstkörning med 48-åringen:
- Han är alltid tyst och försynt på förmiddagen. Sedan hämtade jag honom vid 14-tiden. Jag såg att han fipplade med något som han gömde innanför jackan och byxbenet, men tänkte inte mer på det.
Några minuter senare, när taxibilen befann sig bland trafik förändrades situationen dramatiskt. 48-åringen halade enligt förarens berättelse och polisens misstankar fram geväret.
48-åringen ska ha suttit i sin fastspända rullstol snett bakom föraren.
- Han siktar på mig. Men eftersom det är bilar omkring mig är det inte läge att göra någonting åt det. Sedan panikbromsade jag och han åkte ur stolen. Jag ställde geväret framme hos mig, säger taxiföraren.
Körningen fortsatte hem till 48-åringens bostadsadress vid Ladugatan. Geväret följde med in i lägenheten - därför använde Gävlepolisen som en säkerhetsåtgärd sin insatsstyrka för själva gripandet.
När Gefle Dagblad talar med föraren ger han inget intryck av att vara chockad.

Har fortsatt köra
Han har fortsatt att köra taxi under dagarna direkt efter händelsen.
- Jag har inte haft svårt att sova, säger han, men funderar också över om en reaktion kan komma i ett sammanhang som inte har med själva arbetssituationen att göra.
Polisutredningen fortsätter och nya förhör hölls med 48-åringen under torsdagen.
- Han har haft geväret och har åkt taxi. Men han nekar helt till brott, berättar utredaren Anders Hellberg.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons