Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotade spränga bro - åtalas

Nu åtalas den 30-årige Gävlebo som i slutet av april hotade att spränga en järnvägsbro i Bomhus. Om poliser eller räddningspersonal kom till platsen och försökte hindra honom skulle han döda eller skada dem, uppgav han. Mannen misstänks för grovt falskt larm.

Annons

Det var på kvällen torsdagen den 28 april som 30-åringen flera gånger ringde till SOS Alarm med sitt hot. Det första samtalet kom vid 21.30-tiden. Han sa att han hade skjutvapen och handgranater.

Hoten lämnades från en mobiltelefon. Med hjälp av pejling kunde mannen lokaliseras till Bomhus.

Flera polispatruller skickades ut för att hitta mannen och den eventuella bomben, området spärrades av och tågen stoppades. Vid 23-tiden upptäcktes den misstänkte mannen och hoppade då in i en bil och körde mot en polisbil som blockerade Furuviksvägen. Han tog sedan till flykten till fots in i ett skogsområde.

Några timmar senare, vid 23.30-tiden kunde mannen gripas utan dramatik. Det visade sig att mannen varken hade några skjutvapen eller bomb. Avspärrningarna hävdes och tågtrafiken kom i gång igen efter en timmes avstängning på sträckan från Gävle central till Furuvik.

30-åringen är väl känd av polisen i samband med bland annat drogrelaterade brott.

Åklagare Therese Stensson skriver i stämningsansökan att brottet betraktas som grovt eftersom det falska larmet resulterat i betydande säkerhetsåtgärder och dessutom inneburit avbrott i den allmänna samfärdseln.

Mer läsning

Annons