Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotellen blomstrar trots lågkonjunkturen

Varsel och stigande arbetslöshet till trots: hotellen i Gävle går strålande och nyanställer. Under 2012 har beläggningen ökat medan den har minskat i landet som helhet.

Annons

Till helgen är vartenda hotellrum i Gävle uppbokat när Brynäs har sin jubileumsmatch och Scorpions spelar i Sandviken. Men det är inte bara vid stora idrottsevenemang och konserter som det går bra för hotellen i Gävle.

Under 2012 har den totala beläggningen legat på 73 procent, vilket är fyra procent bättre än 2011. I landet som helhet har beläggningen däremot gått ner med en procent till 51 procent.

– Vi har haft ett fantastiskt år, säger Stefan Hedqvist, chef för Best Western Hotel City som öppnade i det gamla studentboendet Triangeln i Gävle hösten 2010.

Hotellet har ökat sin omsättning från 13 miljoner kronor 2011 till över 20 miljoner i år och ett 40-tal personer har anställts. Han ser flera förklaringar till att det går bra, bland annat att hotellet ligger centralt och är trestjärnigt.

– Vi har inte lagt pengar på dyra rum utan satsat på medelklass. När det är lågkonjunktur ser nog många till sin plånbok, säger Stefan Hedqvist.

Hotellet vann också en upphandling som innebär att Lantmäteriet kommer att förlägga 6 000 gästnätter per år på Hotel City. Förutom gästarbetare och affärsresenärer bor också många turister på hotellet.

– Många kommer hit för att besöka Furuviksparken, järnvägsmuseet och Mackmyra Svensk Whisky, säger han.

Även Mikael Junger, chef för Clarion Hotel Winn, har märkt av uppgången.

– Affärsresandet står för merparten, men även fritidssektorn. Folk kommer hit och shoppar och besöker idrotts- och kulturevenemang, säger han.

Det arbete som Gävle Convention Bureau bedriver med att locka konferenser, möten och evenemang till Gävle har stor betydelse, menar han.

– De är väldigt aktiva och fyller luckor, säger Mikael Junger.

Elisabeth Hugg på Gävle Convention Bureau bekräftar att många förlägger sina möten till Gävle.

– Vi har dragit hit 44 konferenser och kongresser sedan vi startade hösten 2009. Totalt har deltagarna omsatt 100 miljoner kronor. Det är klart att det skapar arbetstillfällen, säger hon.

Även öppnandet av Elite Grand Hotell i mars nästa år beräknas skapa ett 40-tal nya arbetstillfällen. Elisabeth Hugg tror att det finns utrymme för det nya hotellet.

– Det blir förstås en tillfällig svacka, men på sikt kommer det att stärka Gävle som besöksstad, säger hon

Mer läsning

Annons