Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrättsdom mot Guldfyndsrånare

Hovrätten slår fast att männen som dömdes för yxrånet mot Guldfynd i Valbo är skyldiga – men sänker fängelsestraffet för en av dem.

Annons

Hovrätten för nedre Norrland har nu slagit fast råndomen mot de två männen, en 24-åring och en 23-åring, från Eskilstuna. Däremot sänker de fängelsestraffet för 24-åringen, från tre år och två månader till två år och tio månader. De sänker även skadeståndet som männen ska betala till kvinnan som jobbade på Guldfynd när de rånade butiken – från 18 400 till 14 400 kronor. 

I oktober dömde Gävle tingsrätt de två männen, en tidigare ostraffad 23-åring och en tidigare straffad 24-åring, för det uppmärksammade rånet mot Guldfynd i Valbo köpcentrum den 4 maj. Genom att med yxor krossa montrar med de mest värdefulla smyckena fick de med sig stöldgods till ett värde av drygt två miljoner kronor. Efter sig lämnade de den chockade butiksmedarbetaren.
23-åringen dömdes till fängelse i två och ett halvt år. 24-åringen, som även dömdes för att ha att ha transporterat en väska med två kilo hasch från Stockholms central, fick ett åtta månader längre straff.

Eftersom guldrånarna var maskerade så var signalementsuppgifterna från den vettskrämda butiksmedarbetaren, och från andra vittnen som befann sig i och utanför köpcentrat, svag.
Målet byggde istället på en rad indicier som chefsåklagare Patrik Säflund förde fram i tingsrätten. Indicier som även hovrätten grundar sin dom på.

Ett vittne skrev ner registreringsnumret på den Volvo som väntade med motorn igång utanför, och sedan användes som flyktbil när rånarna försvann med guldsmycken för 2,3 miljoner kronor. Bilen påträffades sedan dumpad i Valbo. I den säkrades blod som, enligt Statens kriminaltekniska laboratorium, med största sannolikhet kommer från 24-åringen. Han erkände att han stulit bilen men nekade till att ha varit med under rånet. I flyktbilen hittades även en yxa och ringar som kunde kopplas till rånet.
Den andra Volvon, som användes som ordinarie bil till och från Valbo, hyrdes av 23-åringen i Eskilstuna. 23-åringens mobil kopplades även upp mot en mast vid Valbo under tiden för rånet.

Själv hävdade 23-åringen att han hyrde bilen och glömde sin mobiltelefon i den när han parkerade utanför sin bostad. Bilen ska sedan ha lånats av en person som han inte vill namnge under tiden för rånet. Han ska sedan ha fått den tillbaka och bestämt sig för att dra söderut och korsa Öresundsbron med bilen, som enligt hyresavtalet inte fick lämna Sverige. Morgonen efter rånet fångades den av övervakningskameror när den rullade över till Danmark.
Bägge männens mobiler kopplades sedan upp i närheten av flygplatsen Schiphol i Amsterdam. På flygplatsens hotell var ett rum bokat i 24-åringens namn. När 23-åringen mobiltelefon var uppkopplad i området tog han bilder där han stod i ett badrum, vars inredning stämmer med hotellets. På bilden syns ett pärlarmband som liknar ett som stals vid Guldfynd. När 24-åringens mobiltelefon var uppkopplad vid hotellet den 6 och 7 maj så användes den bland annat för att surfa in på Gefle Dagblad och läsa om Guldfyndsrånet.

Johan Ronge

Mer läsning

Annons