Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hund som bet i dåligt skick

Hunden bet en man utanför Valbo köpcentrum. Djuret ska ha kissat blod – ägaren ska ha varit berusad.

– Ändå lät polisen honom behålla hunden, säger Jessica, som befann sig på platsen.

Annons

GD har tidigare skrivit en notis om tisdagens händelse: en hund som stod kopplad i minusgradig kyla utanför Valbo köpcentrum bet en förbipasserande man i ett av hans ben.

Ägaren, en man i 60-årsåldern, delgavs misstanke om bristande tillsyn av hund och vållande till kroppsskada.

Jessica har lång erfarenhet av hundskötsel. Hon befann sig i köpcentrat för lunch när högtalarna basunerade att man sökte ägaren till en stressad hund som stod kopplad utanför.

– Jag gick ut och där stod en vakt från Köpis och två civilklädda vakter tillsammans med mannen och hans hund. Mannen var uppenbart alkoholpåverkad och berättade att han suttit på en restaurang och druckit öl. Mannen som blivit biten var också där, säger Jessica.

En polispatrull kom till platsen.

Jessica flyttade fokus till hunden.

– Det var en tik som var avmagrad och hade kissat blod. Ägaren sa att hon löpte. Men hunden var tolv år och om hon löpte borde blodstänken ha varit mer utspridda eftersom hon stått kopplad där ute i minst en timmes tid, säger Jessica.

När hon såg hundens skick vädjade hon till ägaren om att ta djuret till veterinären – och erbjöd sig att stå för alla kostnader.

– Då sa polisen till honom: ”Ta hennes erbjudande”. Men det ville han inte.

Jessica väntade sig ändå att poliserna skulle omhänderta hunden. Detta eftersom att hon uppfattade ägaren som påverkad, att hunden var i så dåligt skick och att den nyss bitit en människa.

– När han gick iväg med hunden kunde hon inte ens sätta sig för att kissa. Polisen sa till honom att han skulle skärpa sig och att djurskyddet skulle besöka honom. Då kan han ju hålla sig borta, varför förvarnade de honom?

Mikael Hedström är talesman för Gävlepolisen.

– ”Djurskyddet” behöver inte betyda länsstyrelsen djurskyddsenhet, utan kan även vara en polis som utreder djurärenden. I det här fallet har mannens hund nyss bitit en person och då informerar man om det här, säger Mikael Hedström.

Enligt Jessica var ägaren berusad och hunden i dåligt skick. Den hade nyss bitit en människa. Varför beslagtogs den inte?

– Det är en bedömning som patrullen gör på plats efter samtal med ägaren och rådfrågningar med andra. I det här fallet kom de fram till att upprätta anmälan. Är det första gången hunden biter en människa så beslagtar man den inte. Men den här personen verkar vara en djurvän och blir naturligtvis engagerad.

Mer läsning

Annons