Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hunddagis firade fem år

/
  • Bengt Melin har sin Hugo på dagis när han jobbar. På fredagseftermiddagen blev det ett kärt återseende.
  • Monalie Stålquist tackar ”dagisfröken” Christin Jensen med en blomma för att hon tar hand om hunden Harry på dagarna medan hon själv jobbar.
  • Praktikant Emma Eriksson har fredagsmys med Lucas.

Det var tårta, presenter och hundpsykolog när Gävle Hunddagis fyllde fem år i går. Hundarna såg mest förvånade ut över anstormningen av folk.

Annons

På en vägg sitter en tavla med hundarnas namn. En liten plutt visar om hunden är på dagiset eller om den gått hem. Ett kryss under rubriken ”bajsat” respektive ”kissat” visar om den gjort sina behov under dagen. Intill finns en hylla med plastbackar med hundarnas koppel, handduk och leksaker.

Det påminner mycket om en förskola för barn. Men så är Gävle Hunddagis ägare, Christin Jensen, också utbildad förskollärare. Skillnaden är att hundarna är i burar när de inte rastas för- och eftermiddag eller finns på utegården.

– Där ska de inte leka, säger Christin och nickar mot burarna. Bara koppla av och ta det lugnt.

En rhodesian ridgeback har inte fattat poängen utan har roat sig med att slita sin filt i stycken under dagen.

Gävle Hunddagis har funnits sedan 2005. Från början låg det i Sätra och Christin var praktikant. Den första april 2007 köpte hon verksamheten och flyttade till Näringen. Från början fanns elva hundar inskrivna, nu är de 30.

– De första åren gick jag på knäna. Målet var att gå med vinst 2011 men redan 2010 hände något och det vände. Jag fick mycket fler kunder och nu har jag bara några få platser för småhundar kvar. Men några anställda har jag inte råd med.

Det händer alltid något på ett hunddagis. Christin berättar om en familj som skulle skola in sin hund. De kom inramlande med sina tre barn och fullastade med hundmat, filtar, koppel och leksaker men hunden, den hade de glömt hemma. Just inskolningen är ungefär som på en förskola, en del hundar trivs med en gång, andra behöver tid på sig.

– Det tog två veckor sen älskade han det här. Nu när vi kommer i närheten piper han och vill in, berättar Monalie Stålquist som har sin blandras Harry på dagiset.

Några av dagishundarna har faktiskt varit med ända sedan starten.

Mer läsning

Annons