Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals timmar på riks-80

/
  • Här på riks 80 mellan Gävle och Sandviken tillbringar polisen hundratals timmar med att köra fulla människor.

Hundratals timmar extra som går åt till att köra ”fyllor” fram och tillbaka från Gävle till Sandviken. Det är ordningspolisens verklighet efter att arresten i Gävle stängdes under vardagar för tre år sedan.

Annons

Timmar som kunde ha använts till att förebygga brott på gator och torg.

Som en del i polismyndigheten Gävleborgs sparpaket genomfördes 2009 en förändring av arrestverksamheten.

Gävle minskade sin bemanning av arrestvakter. Personer som under vardagar omhändertogs i Gävle enligt Lob, lagen om omhändertagande av berusade personer, ”fyllor”, skulle i stället köras till Sandvikens arrest.

Detta trots att arresten i Sandviken endast skrev in 11,7 till 13 procent av alla ”fyllor” i Gävle och Sandviken fram till dess.

I dagsläget är arresten i Gävle stängd från söndag förmiddag till torsdag kväll, då den öppnas på nytt.

Det innebär ett enormt slöseri med polisens resurser.

Sedan förändringarna genomfördes har inskrivningarna av ”fyllor” i Sandviken ökat med i snitt 446 stycken per år, jämfört med snittet för treårsperioden som var innan.

Den markanta ökningen bör i det stora hela röra sig om personer som tidigare skulle ha omhändertagits och skrivits in i Gävles arrest.

Eftersom det tar cirka en timme extra att från Gävle köra en omhändertagen till Sandvikens arrest, och sedan bege sig tillbaka till Gävle, så handlar det om cirka 446 stycken timmar per år som slukats i att föra omhändertagna till Sandviken.

Då är inte timmarna som patruller lägger ner på att köra tillbaka Gävlebor som sovit ruset av sig medräknade.

Det blir svindlande många arbetstimmar som ordningspoliser får tillbringa i bil med att köra fulla människor fram och tillbaka till Sandviken. Timmar som kunde ha använts till att förebygga brott på gator och torg.

Till det kan räknas timmarna som varje år går åt till att transportera anhållna från Sandviken till Gävle tingsrätt för häktningsförhandlingar, eftersom anhållningscellerna finns i Sandviken. Ovanpå det kan även räknas timmarna som går åt när utredare ska bege sig från Gävle till Sandviken för att hålla förhör med anhållna.

Det blir dessutom en skaplig slant på grund av ökad bränsleförbrukning.

Om anhållningsceller fanns i Gävle skulle problemet vara löst.

Missa inte vår förklarande grafik. Klicka på länken här intill!

Mer läsning

Annons